Saopštenje udruženja “Za bolji grad”

21.04.2014.

Saopštenje - Za bolji grad

Na višegradskim portalima sa datumom 19.04.2014. objavljen je pamflet narodnog poslanika u odlasku Miroslava Kojića, koji ponovo sramoti čitav grad i udara na zdrav razum Višegrađana napadajući po ko zna koji put naš ponos-Andrićgrad i njegovog idejnog tvorca Emira Kusturicu.

Kao Udruženje koje je sebi uzelo za zadatak da se bori protiv primitivizma u našem gradu i da ukazujemo na takve pojave, dužni smo da ukažemo na novi ispad Miroslava Kojića i njegova zlurada i iskonstruisana lupetanja u pamfletu “Revizija će ipak ući u Andrićgrad” kao i na očiglednu potrebu što skorije uspostave klinike za liječenje osoba zahvaćenih neprolaznom epidemijom primitivizma.

Ovaj gigant provincijskog primitivizma koji odbrojava poslednje poslaničke dane, kao i svi nedovoljno pismeni, najglasniji je kada govori o stvarima koje ne poznaje i u koje je neupućen. Tako se opet prihvatio tumačenja finansijskog poslovanja Andrićgrada pokušavajući da ospori sve regularne revizije u koje smo i mi imali uvid, koje su utvrdile da je u Andrićgradu i njegovoj gradnji sve rađeno po zakonu. No nemireći se s tim, ozlojeđeni vitez Koja je pozvao i doskorašnjeg glavnog revizora Republike Srpske Boška Čeku, preklinjući ga da on pregleda papire i ustanovi bilo šta što su smuljali Kusta i Dodik. Pošto mu je, kako kažu, Čeko saopštio da je sve čisto i da u Andrićgradu i oko njega nema nikakvih nezakonitosti i nepravilnosti, ratoborni vitez Koja je, nemireći se sa činjenicama, nastavio da lupa.

Prvo po zgradi “HE na Drini” tvrdeći da je prodaja i kupovina izvršena suprotno Zakonu o javnim nabavkama itd. Da je vitezu Koji stalo do istine mogao se i kod polupismenog ekonomiste informisati da član 5 Zakona o javnim nabavkama jasno kaže da građevinski objekti i građevinsko zemljište ne podliježu Zakonu o javnim nabavkama. Kod zgrade hidroelektrane u Višegradu, radi se o poslovnom objektu čija je kupovina izvršena na osnovu procjene relevantnih kuća koje se bave procjenom a koje imaju svjetski reference, u šta smo se i mi mogli uvjeriti. Kada tome dodamo da je kupoprodaja izvršena i zakonitom procjenom sudskih vještaka, onda su nam zlurada lupetnja poslanika u odlasku potpuno jasna.

Da se vitez Koja ponaša kao lokalni kabadahija za koga činjenice, institucije, državni i opštinski organi, koalicioni partneri ne znače ništa, pokazuje primjer nedavno, na višegradskoj Skupštini jednoglasno usvojenog pozitivnog izvještaja rada i djelovanja Milana Nikolića, koji je član Skupštine Andrićgrada ispred višegradske opštine. Nikolić je svoj posao radio savjesno i na funkcionisanje Andrićgrada nikada nije imao primjedbi.

Ponižen pred činjenicama poslanik u odlasku Miroslav Kojić, sav zajapuren i ozlojeđen sada uzvikuje “Državna revizija će ipak ući u Andrićgrad!”. Taj bauk višegradskog primitivizma koga Višegrađani od milja zovu vitez Koja ostaće da sam bije svoju sramnu, provincijsku bitku. Mi mu prostor za to nećemo dozvoliti. Rezervisano mu je mjesto na stubu srama dokle god se bude obračunavao sa činjenicama a na štetu Višegrada.

Predsjednik udruženja
Nikola Šimšić