Služen pomen za 11 boraca miljevičkog bataljona

23.04.2014.

Parastos u Miljevini

FOČA – Kod spomenika na putu Miljevina-Kratine, u opštini Foča, danas je služen pomen-parastos za 11 boraca Vojske Republike Srpske, koji su prije 21 godinu poginuli na tom mjestu u zasjedi muslimanske vojske.

U Boračkoj organizaciji Foča ističu da sjećanje na poginule saborce nikada neće izblijediti, te da neće odustati od zahtjeva da počinioci ovog zločina budu kažnjeni.

“Bila je ovo klasična zasjeda, sačekuša. Godinama dobijamo isti odgovor, da je istraga u toku. Drugih informacija nemamo”, rekao je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Gordan Kalajdžić.

Srpski vojnici iz Miljevine i Kuta poginuli su 23. aprila 1993. godine u ranim jutarnjim časovima u dubini srpske teritorije. Na prvu liniju fronta vozili su se u traktoru, kada su upali u unakrsnu mitraljesku paljbu neprijateljskih vojnika.

Darko Mrgud iz Miljevine tog dana je izgubio četrdesetsedmogodišnjeg oca Đorđa i tek punoljetnog brata Zdravka. “Počinioci su, maltene, poznati, ali naši istražni organi još nisu ništa preduzeli. Bilo je indicija da se zna i poimenično da ih je bilo 14 u zasjedi”, kaže Mrgud.

Mara Đajić iz Miljevine izgubila je tridesetdvogodišnjeg sina Slavišu. “Sina sam izgubila, vječna mi je rana na srcu, niko mi više ništa ne može udovoljiti. Samo bih željela da se zločinci nađu i da odgovaraju”, kaže Đajićeva.

Osim rodbine i prijatelja, pomen-parastosu u Kratinama prisustvovale su i delegacije opštine Foča, Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca.

Pogibija u Kratinama drugo je veće stradanje pripadnika Miljevinskog bataljona u proteklom ratu. U septembru 1992. godine, takođe u zasjedi, na putu Kalinovik-Miljevina, poginulo je 38 boraca i civila iz Miljevine i Trnova