Uz svjetski dan knjige u Rogatici – čitaoci bibliotekari

23.04.2014.

Djeca u biblioteci u Rogatici

ROGATICA – Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, koji se na prijedlog Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO obilježava od 1996. godine kao sjećanje na velikane pisane riječi Miguela de Servantesa i Vilijem Šekspira, koji su umrli 1616. godine, danas 23. aprila u Narodnoj biblioteci u Rogatici koja ima preko 31.000 knjiga raznih žanrova, bilo je življe nego obično.

Već od osam časova pa sve do kraja radnog vremena smjenjivali su se stalni i povremeni čitaoci u ulozi biblioltekara. Na čitanje izdavali su nove i primali pročitane knjige. Razmijenjeno je više desetina naslova. I ovog dana pokazalo se da su učencii ovdašnje osnovne škole „Sveti Sava“ i Srednjoškolskog centra „27. januar“ najvjerniji čitaoci, a bilo je i nešto ostalih čitalaca koji su vratili sa čitanja pročitanu ili podigli drugu na čitanje.

Božidar Stanar u biblioteci

Knjizi u čast Bibliotekari su organizovali i druženje čitalaca sa zavičajnim pjesnikom Božidarom Stanarom, koji je za nešto više od 18 godina svog književnog stvaralaštva napisao i objavio 18 knjiga, među kojima je 12 zbirki pjesama, 3 romana i 3 knjige pripovjetki.

Stanar je prisutne učenike i ostale ljubitelje knjiga proveo kroz najveći dio svog stvaralačkog rada. Posebno je govorio o zbirkama poezije, čitajući odabrane pjesme, koja mu je osnova književnog rada.

Ovom prilikom za učenike trećeg razreda osnovne škole uporiličena je i kreativna radionica na temu „Knjiga i Vaskrs“. Prva tri najbolja rada, po ocjeni za ovu priliku posebno foremiranog stručnog žirija, nagrađeni su skronim nagradama.