Fond nije odgovoran za poslovanje Doma zdravlja

06.05.2014.

Dom zdravlja Novo Goražde

NOVO GORAŽDE – Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske finansira zdravstvenu zaštitu osiguranih lica sa područja Novog Goražda, dok je za poslovanje, finansiranje plata zaposlenih u Domu zdravlja u ovoj opštini, kao i materijalne troškove ili finansiranje izgubljenih tužbi odgovorno rukovodstvo ove zdravstvene ustanove, rečeno je Srni u Fondu nakon što su danas zaposleni u Domu zdravlja stupili u štrajk.

U Fondu kažu da je, ukoliko postoji problem u poslovanju Doma zdravlja, odgovore potrebno potražiti od rukovodstva zdravstvene ustanove.

U Fondu ističu i da Dom zdravlja u Novom Goraždu ima višak zaposlenih, te da su 1. januara imali 20 zaposlenih, od kojih tri ljekara, iako bi, prema standardima i normativima Ministarstva zdravlja, trebalo da imaju sedam zaposlenih.

“Fond ne zapošljava radnike u domovima zdravlja, nego rukovostvo zdravstvenih ustanova, dok su osnivači domova zdravlja lokalne zajednice. Takođe, Fond je ovoj zdravstvenoj ustanovi u protekle tri godine za zdravstvenu zaštitu osiguranika doznačavao više sredstava nego što je bilo predviđeno standardima”, navode iz Fonda.

U protekle tri godine u Fondu kažu da su ovom Domu zdravlja doznačili ukupno 1.340.528 KM, od čega im je uplaćeno i oko 544.700 KM dodatnih sredstava, jer se svrstavaju u izrazito nerazvijene opštine, a to je, inače, bio jedan od kriterijuma za dobijanje dodatnih sredstava. U ovoj godini uplaćeno je 130.000 KM od ugovorenih 209.354 KM za 2014. godinu.

“Svoje obaveze prema ovoj zdravstvenoj ustanovi Fond redovno izmiruje, a dodatnim sredstvima smo nastojali da ima maksimalno pomognemo u njihovom funkcionisanju. Međutim, očekujemo i od lokalne zajednice, koja je osnivač Doma zdravlja, da se uključi u finansiranje, posebno plata zaposlenih, jer ukoliko se insistira na većem broju zaposlenih od potrebnog, onda bi taj višak radnika trebao neko i da plati”, navode u Fondu.

Radnici Doma zdravlja u Novom Goraždu stupili su u štrajk, zahtijevajući isplaćivanje zaostalih plata i doprinosa.

Predsjednik Sindikata ove zdravstvene ustanove Milenko Komlenović rekao da za 18 zaposlenih u Domu zdravlja već sedam godina nisu uplaćeni doprinosi, te da su u januaru dobili samo pola plate.

Komlenović smatra da bi ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Vlada trebalo da ispitaju rad Fonda zdravstva i Doma zdravlja u Novom Goraždu. “Potrebno je ispitati kako su uplaćivana sredstva, a niko nije vodio računa u šta su trošena”, dodao je on.