Sutra promocija majskog izdanja “Istorijskih svesaka”

24.05.2014.

Andrićev institut

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu sutra će biti promovisano majsko izdanje “Istorijskih svesaka”, koje objavljuje Istorijsko odjeljenje Andrićevog instituta.

“Istorijske sveske” u majskom broju, između ostalog, donose originalni dokument u rukopisu od 23. decembra 1913. godine srpskog diplomatskog predstavnika u Beču Jovana Jovanovića, koji izvještava Beograd da je Beč dobio informaciju od “zemaljskog poglavara” u Sarajevu da se priprema atentat na najviše austrougarske zvaničnike.

O novom izdanju “Istorijskih svesaka”, koje se, kao i prethodna četiri, bavi Prvim svjetskim ratom, govoriće direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica i direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić.

Promocija će biti održana sa početkom u 12.00 časova u Andrićevom institutu.

Međunarodni odbor Andrićevog instituta za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata formiran je 1. decembra prošle godine, kada je i definisan program obilježavanja ove značajne godišnjice.

U okviru programa predviđene su brojne aktivnosti poput izložbi, stručnih razgovora, izdavačkih projekata, dokumentarnih filmova, umjetničkih sadržaja, filmskih festivala. Među planiranim aktivnostima predviđeno je da Odbor upozna javnost sa istorijskim sadržajima o Prvom svjetskom ratu i posredstvom “Istorijskih svesaka”.

U Andrićevom institutu 5. januara predstavljen je prvi broj “Istorijskih svesaka” – prepis pisma nekadašnjeg guvernera BiH Oskara Poćoreka napisanog 28. maja 1913. godine iz koga je vidljivo da su 13 mjeseci prije Sarajevskog atentata i 14 mjeseci prije austrougarske objave rata Srbiji postojali planovi za početak Prvog svjetskog rata.

Početkom februara promovisan je drugi broj, koji sadrži istorijski značajan dokument o tome kako je advokat Rudolf Cistler utvrdio ozbiljne manjkavosti i upitnost načela legimiteta sudske presude “mladobosancima”.

Treći broj “Istorijskih svesaka”, koji je predstavljen 15. marta, između ostalog, sadrži pregled srpske štampe o pogromima Srba 1914. godine, nakon Sarajevskog atentata.

Četvrto izdanje promovisano je 13. aprila, a posvećeno je nedovoljno istraženoj temi rada bolnice u Valjevu 1914. i 1915. godine, kao jedinstvenom primjeru humanizma, ne samo u Prvom svjetskom ratu, već i u istoriji ratovanja.