Izgorela kuća u Rogatici

30.06.2014.

Izgorela kuća u Rogatici

Najstarije od četvoro djece ima 5 godina

ROGATICA – U kasnim noćnim satima sa subote na nedelju, odnosno ranim jutarnjim oko 3 časa i 30 minuta, planula je kuća porodice Dragana Okilja, u naselju Ptičijak kod Rogatice. Planula i izgorela. Sreća pa je komšija Nevenko Malešić primijeto požar i alarmirao usnule ukućane. Tragedija je izbjegnuta, djeca su iznesena iz kuće i odnesena u komšiluk, cijela porodica je na vrijeme izašla, ali… kući nije bilo spasa.

„Vatra je već uveliko zahvatila objekat kad sam primijetio požar. Brzo smo evakuisali decu jer je i Gordana bila budna i osjetila je dim i plamen. Alarmirali smo vatrogasce koji su stigli, takoreći, odmah i uspeli su, koliko toliko, da ublaže posljedice. Zaista je ovo tužno, da tužnije biti ne može. Pored svih nevolja koje prate ovaj mladi bračni par i njihovu decu sad još i ovo! Trebaće im pomoć bilo koje vrste, a valjda će ljudi priskočiti, koliko ko može“ – kaže komšija Malešić.

Porodicu Okilj u Rogaticu je iz okoline Vareša donio rat. Nekako su uspjeli kupiti ovu kuću, ali ni jedno od supružnika nigdje ne radi. Glava porodice, Dragan, ima 24 godine, supruga mu Gordana 21; najmlađe dijete, Kristijan ima samo 9 mjeseci. Slijedi dvogodišnja Andrea, trogodišnji Nikola i najstarija Anđela „stara“ 5 godina. Kuća koja je izgorela nije samo Draganova, i njegova sestra Dragana suvlasnik je u dijelu ½.

Porodicu koja je iznenada ostala bez krova nad glavom odmah je posjetio načelnik opštine Tomislav Puhalac i predstavnici Centra za socijalni rad. Kupljena je hrana, odjeća, sredstva za higijenu… sve ono što je djeci najpotrebnije za prvo vrijeme. Gordanu i djecu iz Javne ustanove Centar za socijalni rad odvezli su na Pale, kod njene majke. Mada iz Centra kažu da je to nužni smještaj, jer nije adekvatno opremljen za stanovanje djece. Dragan je zanoćio u komšiluku. Načelnik Puhalac obećao je i svaku drugu moguću pomoć.

„Već od ranije nam je poznato u kakvim teškim materijalnim uslovima živi porodica Okilj, a sad ih je pritisnula i ova nesreća. Teško je gledati ovo što im se desilo. Pored ove interventne pomoći odmah ćemo pokušati sanirati ono osnovno na objektu. Cilj je što prije ukroviti, da ne propada dalje, a onda razmišljati i o narednim koracima“ – istako je načelnik Puhalac.

Dragan i Gordana, u stvari, žive u vanbračnoj zajednici, u koju je Gordana stupila još kao maloljetna. Ona i djeca pod zaštitom i brigom su Organa starateljstva. Od samog početka ove vanbračne zajednice žive od novčane pomoći i dječijeg dodatka. I sam Dragan je rastao bez porodice, odnosno kao dijete pod zaštitom organa starateljstva. Život ih, dakle, nikad nije mazio.

Prilikom posete novinarske ekipe mjestu događaja zatekli smo zgarište i Dragana kome su komšije pritekle u pomoć. Nevenko Malešić, Stanislav Begić i Milan i Miladina Kojadinovićem pomažu u raščišćavanju zgarišta.

„Ne znam šta da kažem, hvala Bogu Dragom da su djeca živa i zdrava“ – veli Dragan, a oči mu pune suza. „Trenutno su na Palama kod moje punice koja je takođe veoma lošeg zdravstvenog stanja i živi u teškim uslovima. Verujem u dobre ljude i u Boga, u treće namam šta vjerovati. Evo, moje drage komšije su uz mene, kod njih spavam i hranim se. Nadam se da ću dobiti neophodnu pomoć da pokrijem kuću, a poslije ćemo gledati nešto…“ – veli Dragan.

Na mjesto događaja odmah je izašla i policija. Izvršen je uviđaj i prema prvim, nezvaničnim podacima, požar je uzrokovao neispravan dimnjak. Tu veče Gordana je ložila vatru da bi deci pripremila obrok. Legli su da spavaju, a onda je buknula vatra.

Njih dvoje i njihovo četvoro male djece ni prije ove nesreće nisu živjeli dobro. Da ne koristimo teže riječi, da ih ne uvrijedimo. Dovoljno je reći da niko iz kuće ne radi i sve će vam biti jasno. A sad još i ovo.

Mi koji smo imali nesreću da iskusimo kako izgleda kad vam vatrena stihija odnese imovinu ponajbolje razumijemo šta Okiljima nedostaje. A oni će to tek da vide u vremenu koje predstoji. Nedostaje im – sve.

Recimo, jutros je Dragan pokušao da otvori tekući račun u banci. Međutim, on nema ni jedan lični dokument. Sve je u vatri izgorelo. Nema ni novca da ih ponovo vadi. A treba tu i vremena. U tom vremenu on spava i hrani se u komšiluku.

Ovih dana biće otvoren poseban račun sa koga će novac moći biti korišten isključivo za obnovu kuće porodice Okilj. O njemu ćemo blagovremeno obavjestiti javnost.

Evo još jednog iskušenja za sve nas. Još jedne prilike da pokažemo da jesmo ljudi, da razumijemo druge u nevolji. I da znamo da su mnogo sretniji oni koji daju nego oni koji moraju da traže pomoć.