Kusturica: Mjesto istorije i zaštite identiteta

28.06.2014.

Kusturica-Vidovdan

ANDRIĆGRAD – Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica izjavio je da je, zahvaljujući Srbiji, Republici Srpskoj i njenom predsjedniku Miloradu Dodiku, za tri godine napravljen ovaj grad od kamena, u kome postoji svaki segment srpske i istorije ovih prostora.

“Da bi pamćenje valjalo, treba ga osvježiti, a da bi budućnost po nas bila dobra moramo zaštititi identitet i imati osnovu u ovom gradu koji smo napravili”, rekao je Kusturica novinarima nakon što je sa Dodikom i predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem svečano otvorio Andrićgrad.

On je napomenuo da je “grad najjači organ pamćenja u svakom, pa i socijalnom smislu”.

“Istorija nas je tjerala da živimo na vododerinama, tjerala nas iz dolina na planinu, naučili smo da pravimo dinarsku kuću, koja je bila ona koja se lako sklapa, kao šator, pa je došlo vrijeme da pravimo gradove. Taman kad smo počeli da pravimo gradove u dolinama, onda je došla nova nevolja… Naši gradovi su trpili velike udare i nikad nisu pokazivali kontinuirano razvoj naše istorije, odnosno njegove etičke i svake druge norme”, podsjetio je Kusturica.