Kusturica: U vreme Miloševića naš film je imao više publike!

20.06.2014.

Emir Kusturica

SLAVNI REŽISER UŠAO U UPRAVNI ODBOR FILMSKOG CENTRA SRBIJE

Sineasta kaže da će naimenovanje iskoristiti da pospeši oporavak srpskog filma, a Vlada Srbije imenovala je nove direktore i članove UO i u Narodnom pozorištu, Muzeju savremene umetnosti i drugim ustanovama kulture

Režiser Emir Kusturica postao je član Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, a na čelu ove ustanove od sada je bila Nada Popović Perišić, nekadašnja ministarka kulture i sadašnja rektorka Fakulteta za medije i komunikaciju.

Kusturica u kraćem razgovoru za Naše novine kaže da će iskoristiti naimenovanje da unapredi položaj nacionalne kinematografije.

– Ja sam želim da pomognem srpski film, da ga vratim na temelje i da sve učinim da se on oporavi i idejno i materijalno. Srpska kinematografija je uvek imala dobre potencijale, i ljudske i nacionalne – kaže Kusturica.

TRANZICIJA GUŠI UMETNOST

Veliki filmski autor i osnivač festivala Kustendorf rekao je da je srpska tranzicija donela veoma teške dane za srpski film i da je tokom Miloševićevog režima postojala daleko bolja klima za dela naših stvaralaca.

– Činjenica je da je Srbija u vreme Miloševića imala i tržište i publiku, da je to bilo vreme kada je u bioskopima i najbolji strani film uvek imao 100.000 manje gledalaca nego najgori domaći film i da se to u svakolikoj tranziciji nekako izgubilo – rekao je Kusturica.

Kusturica je rekao i da je veoma zadovoljan dosadašnjim delovanjem ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca.

– Želim u svemu da podržim radnje koje preduzima ministar Tasovac, mislim da je on i čovek iz kulture i organizator koji će svojim radom da unapredi i funkciju na kojoj je i sve institucije koje uređuje – rekao je čuveni umetnik.

Pored izmena u FCS, Vlada je objavila i druge značajne izmene na čelu kulturnih ustanova. Za predsednicu UO Narodnog pozorišta imenovana je dramaturg Biljana Kajgo, a za članove Danica Maksimović, dramaturg Milena Marković i rediteljke Ana Tomović i Anđelka Nikolić. Na lični zahtev razrešen je dužnosti prethodni predsednik UO Narodnog pozorišta Radoslav Pavlović, ali i članovi Milka Forcan, Aleksandar Obradović, Jovo Milošević, Živorad Ajdačić, Nadežda Blam i Ljubodrag Begović.

SMENA NA ČELU MSUB

Na čelo UO Filmskog centra Srbije postavljena je Nada Popović Perišić, a članovi su reditelji Emir Kusturica i Stanko Crnobrnja, v. d. direktora RTS-a Nikola Mirkov, direktor RTV Vojvodina Srđan Mihajlović, novinar Dubravka Lakić, producent Anđelija Vlaisavljević i urednik Miroslav Vučković. Za predsednika UO Muzeja savremene umetnosti imenovan je akademik Vladimir Veličković, a za članove akademik Dušan Otašević, profesor Lidija Merenik i regionalni direktor Eurobanke Dušan Zdravković.

Za direktora Narodnog muzeja imenovana je Bojana Borić Brešković, za direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić, a na čelo Muzeja pozorišne umetnosti Srbije postavljen je Momčilo Kovačević. Vlada Srbije razrešila je dosadašnje vršioce dužnosti direktora Etnografskog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije i Narodnog pozorišta iz Prištine Miroslava Tasića, Miroslava Živkovića i Miodraga Rakočevića, a imenovani su Mirjana Menković, Dušica Bojić i Nenad Todorović.