Predstavljena knjiga “Ogledi o Ivi Andriću”

08.06.2014.

Ogledi o Ivi Andriću

VIŠEGRAD – U okviru kulturne manifestacije “Višegradska staza” danas je predstavljena knjiga “Ogledi o Ivi Andriću”, autora Slavka Gordića.

“Slavni nobelovac živeo je i disao za Bosnu, očaran njenim dokumentima, savremenicima, osobenjacima, čudacima i nesrećnicima. LJudima koje je susretao, o kojima je slušao ili sanjario i razmišljao na osnovu pisanih ili usmenih tragova”, rekao je Gordić ne promociji održanoj u Domu kulture u Višegradu.

On je napomenuo da je veoma poznata Andrićeva izjava o Bosni kao zemlji mržnje, ali i ukazao da u tome nije sva istina.

“U knjizi sam se osvrnuo i na Andrićev iskaz pred samu smrt u kome govori opčinjenosti višegradskom sredinom. Andrić je tada rekao da su običaji, filozofija i pogled na svet ovog naroda uporedivi sa nekim misliocima i relevantnim filozofskim razmišljanjima na ovu temu”, istakao je Gordić.

Književni kritičar Marko Nedić smatra da je Gordićeva knjiga sintetičko-analitička slika Andrićevog djela u kojoj se bavi poetskom simbolikom pisca, istorijskom osnovom za pisanje djela i poetskim nijansama u knjigama nobelovca.

Miro Vuksanović predstavio je “Bibliografiju Ive Andrića” za koju je rekao da je najveća u srpskoj literaturi.

“Ova knjiga ima 16.000 jedinica koje svjedoče da je Andrićevo djelo objavljeno ne samo na srpskom, već i na 49 svjetskih jezika”, kaže Vuksanović.

Knjiga je objavljena 2010. godine povodom stotinu godina od Andrićevog prvog teksta, objavljenog u časopisu “Bosanska vila” 1911. godine.

Ovogodišnja “Višegradska staza”, koja je otovrena 6. juna, biće završena večeras. Ova manifestacija održava se 35. put, a 22. put u Republici Srpskoj.