U susret Vidovdanu zablistaće Lazareva crkva

09.06.2014.

Mozaik u ckrvi u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – U crkvi „Cara Lazara i kosovskih mučenika“ u Andrićgradu izvode se podni radovi na postavljanju mermernih ploča u mozaiku.

„Radi se o vrlo skupocjenim materijalima od indijskog kašmira koji ugrađuju radnici firme “Šumadija“ iz Aranđelovca. Uporedo se priprema podloga za oblaganje šest stubova u unutrašnjosti hrama koji su visoki po šest metara i oni će biti obloženi osmougaono od mermera svjetlije boje“, ističe inženjer gradilišta u Andrićgradu Radomir Stojić.

Stojić kaže da će za desetak dana iz Beograda u dijelovima biti dovezen jedan od najljepših ikonostasa na ovim prostorima koji je bio na poliranju i pozlati – rad u duborezu, djelo Rajka Šinikovića i njegova tri sina.

„Višegrađani će imati priliku da za Vidovdan prisustvuju bogosluženju u prekrasnom ambijentu hrama, koji ima sve odlike srednjovjekovne zadužbine Stefana Dečanskog, samo u umanjenim proporcijama. Profesor i ktitor ove bogomolje Emir Kusturica je insistirao da se istraje na originalnom izgledu Visokih Dečana pa su tako u oltarskom dijelu urađene i dvije kripte“, pojašnjava Stojić i dodaje da će u drugoj fazi radova biti ikonopisanje cijele unutrašnjosti crkve.

Takođe, će biti izgrađen i visoki zvonik kao svetionik a u podzemnom dijelu zvonika uradiće se gostoprimnica i crkvena biblioteka. Oko crkve će biti zasađeno zelenilo i popločano šetalište.

Očekuje se dolazak velikog broja vjernika iz regiona na praznik Vidovdan, kada će u crkvi u Andrićgradu biti služena Sveta arhijerejska liturgija.

„Višegrađani su dobili istorijsku šansu da na jednoj od najljepših lokacija u svom gradu, dobiju veličanstveni pravoslavni hram koji će biti saborni i u kojem će se služiti Svete liturgije svake nedelje i praznika“, rekao je na prvom bogosluženju u ovoj crkvi vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji obavlja dužnost zamjenika Mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.