Analizirana književna djela nastala tokom i nakon Velikog rata

04.07.2014.

Aleksandra Vraneš

ANDRIĆGRAD – Rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta u Andrićgradu Aleksandra Vraneš rekla je Srni da je na naučnom skupu o temi “Srpska književnost i Prvi svjetski rat” uspješno ostvarena namjera organizatora da se na osnovama savremenih naučnih saznanja sagleda srpska književnost nastajala tokom Velikog rata i u poratnom periodu.

Vranešova je navela da je riječ o djelima autora koji su bili inspirisani dešavanjima u vezi sa povodima, tokom ili posljedicama Prvog svjetskog rata.

“Ugledni poslenici nauke, kulture i obrazovanja na dvodnevnom skupu u Andrićgradu analizirali su pomenutu temu u delima osvedočenih književnih autoriteta, poput Andrića, Crnjanskog, Ćosića, Nušića, Rastka Petrovića, Veljka Petrovića, Milana Kašanina, Pere Slijepčevića, Ljubomira Simovića, ali i onih kojima teoretičari i istoričari književnosti do sada nisu posvetili adekvatnu pažnju, poput Milovana Vojičića, Miloša N. Đorića, Miodraga Petrovića”, pojasnila je Vranešova.

Bez obzira da li je u pitanju roman, poezija, pripovijetka, dnevnička i memoarska proza ili novinske bilješke, kaže ona, kritičku pažnju izlagača zaokupljale su semantička, lingvistička, politička, etička i estetska dimenzija djela.

“O naučnoj argumentovanosti i provokativnosti tema i pristupa, pored već objavljenog zbornika rezimea, svedočiće zbornik radova koji će se pojaviti do kraja godine u novopokrenutoj ediciji Naučni skupovi Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta”, istakla je Vranešova, dodavši da je naučni skup, koji je održan 1. i 2. jula u Andrićgradu, pratila i izložba o istoj temi, koju je priredila Biblioteka grada Beograda.

Knjizevnici u Andricevom institutu

Vranešova je naglasila da je naučni skup održan povodom 100 godina od Vidovdanskog atentata i početka Prvog svjetskog rata, a u organizaciji Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta u Andrićgradu, nastalom na “čestitoj zamisli i naporima Emira Kusturice da se slobodi i ljepoti umjetničkog zamaha, temeljnosti i originalnosti naučnog istraživanja postave čvrsti i moždanik i nasjenica”.

Govoreći o daljim planovima, Vranešova je najavila da će Odjeljenje za književnost Andrićevog instituta, pored naučnih konferencija, razvijati i druge projekte bitne za srpsku kulturu, samim tim i za svjetsko književno nasljeđe.

“Zajedno sa Filološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Zadužbinom Ive Andrića u Beogradu, Odjeljenje za književnost Andrićevog instituta treba da započne rad na priređivanju i objavljivanju kritičkog izdanja Celokupnih dela Ive Andrića, čemu je osnov digitalizovana arhiva Andrićevih rukopisa”, naglasila je Vranešova.

Prema njenim riječima, u planu Odjeljenja su i tri edicije: Srpski klasici /započinje knjigom Vukovih tekstova, priređivača Dušana Ivanića, Srbi svi i svuda/, O srpskim klasicima, Iz književnih arhiva, kao i jedan naučni časopis sa međunarodnim uredništvom.