Priprema za Ilindanski sabor na Borikama

30.07.2014.

Borike

SLAVLjE UZ DOGOVOR O RAZVOJU

ROGATICA – Sve je spremno za tradicionalni Ilindanski sabor na Borikama koga zajednički organizuju Crkvena opština i Mjesna zajednica Borike uz materijalnu podršku Administrativne službe opštine.

Slavlje kao i ranijih godina trajaće dva dana. Počeće 1. avgusta večernjim bogosluženjem u ovdašnjoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla i „Ilindanskim posijelom“ na kome će biti izveden bogat kulturno-umjetnički program u kome će biti za svakog posjetioca po nešto. Nude to, kako rekoše u Organizacionom odboru Sabora, folkloristi KUD-a „Sretenje“ crkvene opštine u Rogatici i KUD-a „Prosvjeta“ iz Rudog, narodni guslari Miljan Rađenović i Kosta Plalalović, instrumentalista na fruli Radovan Stanišić, zdravičar Dragoljub Stojanović, estradni umjetnik Ljubiša Vasiljević, muška i ženska pjevačka grupa KUD „Sretenje“ i etno grupa „EHOS“ iz Istočnog Sarajeva.

Na sam dan Svetog Ilije, uz liturgiju u i litiju oko crkve na Borikama, Turistička organizacija opštine, izvršiće prezentaciju turističkih potencijala boričkog platoa uz razvojne planove tekućeg i srednjoročnog razvoja, a udruženja žena iz Rogatice i „Soko“ iz Dobruna kod Višegrada pripremile su izložbe ženskih rukotovrina.

Pripremljen je i bogat sportski program tradicionalnih disciplina – konjske i pješačke trke, bacanje kamena s ramena, navlačenje konopca, skok u dalj sa mjesta, ali i nešto „modernijih“ – polufinale i finale turnira u malom fudbalu.