Penzioneri u Starom Brodu

15.08.2014.

Penzioneri u Starom Brodu

ROGATICA – Nastavljajući tradiciju organizovanja jednodnevnih izleta u kulturno-istorijska, vjerska, turistička i druga poznatija mjesta u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Udruženje penzionera koje okuplja preko 2100 članova, juče, 14. avgusta, na Makivije, upriličilo je izlet u Stari Brod, malo selo u kanjonu na lijevoj obali Drine, dvadesetak kilometara nizvodno od Višegrada.

U ovom selu, koje teritorijalno pripada opštini Rogatica, i susjednom Miloševići u višegradskoj opštini, u proljeće ratne 1942. godine ustaše Crne legije Jure Francetića na svirep način pobile su ili u Drinu najterale preko 6000 Srba, uglavnom staraca, žena i djece, sa područja Sarajeva, Romanije, Sokoca, Olova, Kladnja, Han-Pijeska, Rogatice i Borika. Oni su se, da bi spas našli u Srbiji, zatekli tih dana u kanjonu Drine i bili žrtve etničkog čišćenja kakvo do tada ovaj kraj nije zapamtio.

Rijetki preživjeli, koji su imali sreću da pređu na onu stranu Drine, pričali su da su cijele porodice, posebno žena i djevojaka, da ne bi bile obeščašćene, što je bilo posebno zadovoljstvo neljudi iz ustaških hordi, hvatajući se za ruke, skakale u Drinu i u njoj završavale.

O zločinu u Starom Brodu i Miloševićima šutjelo se tokom bivše SFRJ. Na vidjelo je izašao tek uz 66 godišnjicu kada je početa izgradnja prigodnog spomen-obilježja stradalim. Njegova lokacija je tik uz Drinu u Starom Brodu, koje je otkriveno 20. jula 2008.

Zbog konfiguracije terena i činjenice da se u Stari Brod moglo doći nizvodno Drinom ili obilazno preko Prelova, Blaca i ostalih sela višegradske župe, pa opet preko Drine, mnogi nisu imali priliku da dođu u ovo selo i poklone se sjenama nastradalih.

Penzioneri u Starom Brodu

Tako se desilo da je i među 40-tak penzionera, koji su ovog puta posjetili Stari Brod, bilo preko 90 posto koji su tu bili prvi put. Dostojanstveno i sa sjetom odali su poštu stradalim. U Spomen-kapeli zapalili su svijeće zadušnice i razgledali ovaj hram pijeteta koji je postao prava bogomolja i stjecište mnogih znatiželjnika.

Penzioneri su u Stari Brod došli iz Višegrada brodicom „Sonja“ sa kapetanom Nenadom-Nešom Radovićem i kormilarom Blažom Gavranom. Bila je to za mnoge na brodu tura za nezaborav, a posada ih je „gratis“ častila još nekoliko kilometara vožnje prekrasnim krajolicima kanjona Drine prema Slapu i Žepi.

Zajednički ručak je bio u eko-kampu „Stari Brod“ i povratak kući istim prevoznim sredstvom uz posjetu i razgledanje Andrićgrada.