Rogatičani za ljepši grad

25.08.2014.

Najljepse dvoriste u Rogatici

BOTANIČKE BAŠTE U DVORIŠTIMA I NA BALKONIMA

ROGATICA – Držeći se kriterija održavanje i urednost dvorišta i balkona, uloženi trud, izbor biljaka i poštivanje tradicije uz ukupan estetski utisak, posebno formirana komisija Udruženja žena „Rogatica“, i ove godine, po prijavi vlasnika, odabrala je i u okviru tek minulih manifestacija posvećenih krsnopj slavi opštine Preobraženju Gospodnjem, proglasila, a načelnik opštine Tomislav Puhalac, nagradio vlasnike najljepšeg dvorišta i balkona u Rogatici i okolini.

Nagradu za najljepše dvorište dobila je Biljana Ninković, iz Prvomajske ulice broj 21.

Radi se o dugogodišnjem uzgaivaču cvijeća i drugog ukrasnog bilja. Prošle godine, po ocjeni čitalaca „Glasa Srpske“ i gledalaca RTRS-a, u akciji „Naj kutak“ imala je najljepše dvorište.

Po prijemu diplome i nagrade za ove godine najljepše dvorište Biljana reče da ovakva priznanja laskaju, ali nisu i presudna u njenom nastojanju da ima naj dvorište kroz uzgoj cvijeća i drugog ukrasnog rastinja.

– Od kako znam za sebe, ističe ona, prije sam paru dala za kupovinu cvijeta, nego za parfem i drugi pribor za moje uljepšavanje.

Najljepse dvoriste u Rogatici

Istrajnim sakupljanjem, ne rijetko i „krađom“, pelcera, i brižnim odgojem u dvorištu Biljanine kuće, pa i na balkonu, na prostoru od nepunih 400 kvadrata, uz krompir, luk i ostalo povrće od koga se živi, nalazi se preko 70 vrsta raznog cvijeća i više od 30 vrsta drugog ukrasnog rastinja.

– Pošto je ovo već druga polovina ljeta dosta cvijeća već je precvjetalo. Sada su na cvatu kraljice dvorišta ruže, kojih imam više vrsta i boja, holianderi, lavande, hortezije, kaktusi, plava kiša, koju, po mom znanju, nema više niko u Rogatici, zjevalice i mangolije koje će u oktobru cvjetati drugi put. Tu su i ptuje, solanum kao visoko medonosna biljka, a ovih dana došla sam i do lokvanja za koga sam morala improvizovati i baru u mom dvorištu, priča Biljana, medicinski tehničar u Domu zdravlja u Rogatici, čije dvorište više liči na botanički vrt a nego na „nus produkt“ uz jednu porodičnu kuću.

U dvorištu Ninkovićeve, koju u tehničkom pogledu, oko košenja trave, izradu „merdevina“ za biljke penjačice, krletke za ptice i slično, prati muž Vojo, nalazi se fontana, ljuljaška za odmor i kućica za vjernog čuvara dvorišta sibirsku „Belu“, miljenicu cijele porodice, posebno kćerki Snežane i Sare, i dosta stabala voća. Tu su trešnje, višnje, kruške i jabuke, ali i maline, ribizle, jagode pa čak i limun.

Sve u svemu, ocjenjivači najljepših dvorišta u Rogatici za 2014. nisu pogriješili. Na primjeru rade i reda u dvorištu Ninkovića mogli bi se da ugledaju i mnogi drugi ljubitelji lijepog i ukusno odabranog.

Najljepse dvoriste u Rogatici

NINKOVIĆI NISU SAMI

Uz Biljanu Ninković, čije dvorište je proglašeno najljepšim, ove lijepo uređene kutke imali su i Brana Janković iz Seljana, Branka Sorak iz Guždelja, Rade Lošić, Vojo Motika i Dom za stara lica „Sunce“.

Najljepše balkone imaju Milka i Jelka Karadžić, Dule Matijević, Dragica Mališić, Dragana Racković, Mira N. Štica, Milomirka Jovičić i Mira Obrenović.