Uspješna repriza komedije “Na rubu svega”

10.08.2014.

Marina Glogovac

ANDRIĆGRAD – Malobrojnu višegradsku publiku sinoć je u bioskopu “Dolly Bell”, svojim raskošnim talentom oduševila mlada glumica Dramskog studija SPKD “Prosvjeta”, Marina Glogovac. Igrajući monodramu “Na rubu svega” (Mirjana Ojdanić), maestralno je donijela lik Dušanke pozorišnog dramaturga, iako je taj lik od nje stariji dvadesetak godina, pa je bez greške izvela glumačke transformacije od smijeha do suza, od smirene osobe do ludila i bijesa iste kada je na rubu svega. Čiste dikcije i nenametljive ali vidljive mimike i gestikulacija, Marina sigurno vlada predstavom polako je vodeći do samog kraja do krešenda kako bi to muzičari rekli. Pisac Mirjana Ojdanić se poslužila starim oprobanim završetkom te je poput Nušića u “Gospođi ministarki”, pred sam kraj predstave uvela neposrednu komunikaciju glumice sa publikom a onda na samom kraju na istu tu publiku glumica je galamila i prijetila:

“Šta je šta me gledaš? Nije ti dosta moje muke! Šta se cerekaš? Idi kući! Ne znaš gde ti je kuća? Briši već jedared! Pusti me da stvaram! Ajde, marš! I tebe ću da ukucam!”

Dugim, toplim aplauzom publika je nagradila mladu glumicu za njen trud i kvalitet.

Marina je brzo, kako svojim glumačkim talentom tako i kućnim vaspitanjem i organizacionim sposobnostima postala jedna od najaktivnijih članica Dramskog studija Doma kulture Višegrad. Te 2011. godine kada je dobila prvu ulogu Princeze u predstavi „Jednobrki vitez“ (Dejan Aleksić), igrala je još u dvije predstave: „Ožalošćena porodica“ (B.Nušić) i „Lutak Ćupko i Deda Mraz“ (S.Škobić). Do novembra 2012. (dakle u samo dvije godine), Marina je igrala u 7 predstava, a za uloge princeze Trnoružice u istoimenoj komediji i Gospođe Petrović u komediji “Svastike” (obe predstav je napisao potpisnik ovih redova), dobila je diplome Doma kulture za najbolju žensku ulogu na premijeri.

Nakon toga Marina nastavlja svoj glumački put za koji su svi koji su je bar jedanput gledali kako glumi, sigurni da je tek čekaju i amaterski a kasnije i profesionalni uspjesi i da joj je karijera zagarantovana.

Ovu jako lijepu, zanimljivu i duhovitu komediju režirala je Bojana Podgorica, koja već par godina svojim talentom krči put ka dramskom stvaralaštvu i do njegove publike. Prvo u osnovnoj školi u Dobrunu, potom u Domu kulture Višegrad i napokon u Dramskom studiju SPKD “Prosvjeta” Višegrad, postavlja par kraćih komada za djecu. Njen cjelovečernji dramski prvenac “Čorba od kanarinca” (Miloš Radović), koju je višegradska publika nedavno gledala, nam je već pokazao sa koliko volje, umijeća i neskrivene ljubavi mlada režiserka prilazi zadatku. Ipak, predstava “Na rubu svega” je njen dosadašnji vrhunac.

Želja joj je da na višegradsku scenu postavi “Fausta” (dramska poema koju je napisao poznati njemački pisac Johann Wolfgang Goethe), ali je svjesna činjenice da ionako malobrojna publika dramskih predstava neće imati želju da to gleda. Smeta joj i nepravedan odnos nadležnih prema ovoj vrsti umjetnosti ali njena mladost, volja, snaga i talenat učiniće da uz pomoć svojih mladih glumaca uspješno postavi još mnogo komedija kako za djecu tako i za one koji to više nisu.