Čišćenje korita Tare i turističkih destinacija

22.09.2014.

Tara

FOČA – Opština Foča će u petak, 26. septembra, organizovati akciju čišćenja korita rijeke Tare i turističkih destinacija u gradu u okviru projekta prekogranične saradnje sa Plužinama u Crnoj Gori.

Projektni službenik u opštini Foča Sanja Mlađenović rekla je da će u akciji učestvovati đaci, studenti, rafteri i planinari, ali i da se građani mogu priključiti i pomoći u čišćenju grada.

“Đaci i studenti će čistiti školska dvorišta i dijelove oko fakulteta, dok će radnici `Komunalca` i radni vod opštine čistiti pojas od Foče do Rafting kampa u Bastasima. Rafteri će i ove godine čistiti korito rijeke Tare”, rekla je Mlađenovićeva.

Predsjednik Udruženja raftera opštine Foča Miroslav Davidović rekao je da je potrebno očistiti rijeku od automobilskih guma, koje stižu sa vrha Tare iz Crne Gore, te da očekuje odziv svih rafting klubova.

“Prošle godine smo iz korita Tare izvadili oko 50 guma, koje direktno stižu iz Crne Gore i to nam predstavlja veliki problem. Turisti su svake godine sve odgovorniji, na njih utiču i članovi rafting klubova, koji brinu o čistoći rijeke, tako da iza posjetilaca ne ostaje mnogo otpada”, rekao je Davidović.

U okviru ovog projekta i opština Plužine će organizovati akciju čišćenja korita rijeke Tare u subotu, 27. septembra.