Iscjeliteljske moći ikone u čajničkoj „Krasnici“

21.09.2014.

Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču

ČAJNIČE – Više od 500 godina u Čajniču se, usred grada, danonoćno, uz pjesmu i igru dočekuje i ispraća 21. septembar – Mala Gospojina. Tako će biti danas, a i sutra uveče. To je i krsna slava ovdašnje crve Uspenja Presvete Bogorodice izgrađene krajem 15. vijeka.

U porti stare crkve izgrađena je 1863. godine i nova crkva u kojoj je smještena jedna od najlepših ikona u pravoslavaca – „Čajnička Krsnica“.

Vjeruje se da posjeduje čudotvorne moći, a vjernici pravoslavci, a i ljudi druge vjere, dolaze u Čajniče na poklonjenje ikoni, za koju se vjeruje da ju je naslikao Sveti apostol i jevanđelista Luka. Poslije toga je stigla u ruke Nemanjića i darovana manastiru izgrađenom u Pribojskoj Banji. U turskom pogromu i spaljivanju srpskih svetinja „Krasnica“ je nakon čuvanja u Rudom, prenesena u Čajniče gdje je preživjela i Drugi svjetski rat, ali su ustaše sa nje poskidale zlato i srebro.

– Krajem 19. vijeka, pošto se uvjerio, na ličnom primjeru, u iscjeliteljske moći čajničke ikone, sarajevski zlatar Risto Andrić je vratio stari sjaj „Krasnici“ u čiji okov je ugradio 17 kilograma zlata i srebra.

„Krasnica“ je ponos Čajniča, ponos pravoslavlja u cjelini, a kako je govorio Nikolaj Velimirović, jedan od najvećih srpskih teologa i filozofa, uz manastir Ostrog, Čajniče predstavlja drugo po značaju svetilište Srpske pravoslavne crkve – kaže Veselin Veso Đuković, član crkvenog odbora.