“Bjelka” neobičnih rogova

19.10.2014.

Koza sa neobicnim rastom rogova

Zabilježeno u prolazu

ROGATICA – Veljko Karišik (60) iz Rogatice zamjenu za posao automehaničara u bivšem velikom transportnom preduzeću „Tehnotrans“ prije skoro deset godina našao je u uzgoju koza u Gučevu, odakle mu je porijeklo.

Počeo je sa dvije koze i petoro jaradi domaće balkanske rase. Iz godine u godinu povećavao je broj životinja i sada se u njegovom toru, uz godišnju prodaju u prosjeku 20-toro jaradi, nalazi preko 30 grla.

Među njima je i koza „Bjelka“ koja mu je u proljeće prošle godine u drugom jarenju donijela četvoro, ove troje jaradi.

– Ali, moja „Bjelka“ nije posebna samo po visokoj rodnosti. Ona je zanimljiva i po neobičnom rastu rogova na njenoj glavi. Umjesto da kao kod svih rogatih životinja rogovi rastu rastureno jedan od drugog, kod „Bjelke“ idu jedan za drugim na istu, lijevu,stranu. I još šta je zanimljivo. Usljed stalnog rasta, onaj koji je došao sa desne strane bio je počeo da urasta u kožu i meso vilice na lijevoj strani. Pošto joj je to očito smetalo, bio sam prisiljen pilom osjeći više od 10 centimetara roga koji je došao na pogrešnu stranu, reče Veljko na nedavno održanoj poljoprivrednoj izložbi u Rogatici.