Ženska prava na primjeru iz Gučeva kod Rogatice

14.10.2014.

Sladjana Ujić

Uz 15. oktobar – Svjetski dan žena na selu

ROGATICA – Od septembra 2012. kada se kao neformalno političko tijelo u BiH pojavila Ženska alternativna vlada, Slađana Ujić, predsjednica Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva kod Rogatice, jedinog u ovom kraju koje okuplja žene sa sela, je ministrica u toj Vladi.

Zahvaljujući toj i niz drugih društvenih obaveza, ova vrijedna žena, majka dvije već odrasle kćerke i domaćica, učinila je puno na afirmaciji žena sa sela. Za te zasluge dobila je i niz priznanja. Među njima je i nagrada za žensku kreativnost u reralnom životu kojom ju je kao prvu u BiH početkom prošle godine nagradila Svjetska ženska fondacija sa sjedištem u Ženevi.

Ovo i ostala priznanja Slađani su bila samo podstrek za dalji što uspješniji rad ne samo u „njenom“ udruženju „Snop“, nego i šire.

Kao ministrica za ruralni razvoj u Ženskoj alternatibnoj vladi posebno se uključila u realizaciju projekta „Ženska strana politike II“ Helsinškog parlamenta građana Banja Luke i Strategije ruralnog razvoja Lokalne akcione grupe „Devetak“ za opštine Rogatica, Sokolac i Han-Pijesak za period 2012-2015. godina.

– U tom cilju, a povodom sutrašnjeg 15. oktobra – Svjetskog dana žena na selu, priča Slađana, prije dan-dva održale smo jedan vrlo uspješan radni sastanak sa ženama koje po našoj ocjeni mogu učiniti više na daljoj afirmaciji žena na selu, a Boga mi i u gradu, gdje za većinu žena ne cvjetaju ruže.

Sladjana Ujic-sastanak

– Na ovom sastanku smo promovisali rad Ženske alternativne vlade i govorile o značaju i ulozi žene na selu kao osnovnog stuba porodice i razvoja ruralnih zajednica uz prezentovanje dosadašnjih rezultata u pravcu sistemskog rješevanja njihovih problema, dodaje je ona.

– Dogovorile smo se, kazuje još Ujićeva, i o učešću žena u izradi Strateškog akcionog plana za ravnopravnost polova u opštini Rogatica čija izrada je u toku, a trebalo bi da ga usvoji i Skupština opštine na jednoj od narednih sjednica. Cilj Ženske alternativne vlade i naš u cjelini je odgovorno društvo jednakih mogućnosti posebno na planu pozitivnih promjena, podizanja odgovornosti javnih politika u donošenju odluka i posebno promovisanja lične i kolektivne obaveze poštivanja profesionalnih i etičkih standarda sa namjerom da naša opština, Republika Srpska i BiH u cjelini postanu društvo jednakih mogućnosti za sve bez obzira na pol, godine, obrazovanje.

Sladjana Ujic-MZ Borike

Slađana Ujić kao ministrica u Alternativnoj vladi organizovala je na Borikama, kao najvećoj seoskih mjesnoj zajednici, prošlog ponedeljka i vrlo uspješno predavanje na temu „Reproduktivno zdravlje žena“. Predavač je bila dr Janja Marjanović iz rogatičkog Doma zdravlja, a slična predavanja pokušaće da održi i u svih ostalih 10 seoskih mjesnih zajednica na području opštine.

Uz to Slađa i „Snop“ iz Gučeva, a povodom Svjetkog dana žena na selu, bili su domaćini modne revije i izložbe ženskih rukotovorina uz nedavno održanu poljoprivrednu izložbu u Rogatici.

U planu su, reče još ova vrijedna žena, i neke druge radionice na kojim će žene Gučeva i okoline iskazivati svoju kreativnost i potsticati druge da slično rade.