Andrićgrad uključio Srpsku u kulturne trendove savremene Evrope

17.11.2014.

Milorad Dodik

ANDRIĆGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je saradnja Andrićgrada sa venecijanskim pozorištem “La Feniće-Verdijana” za postavljanje opere “Na Drini ćuprija” na program ove renomirane kulturne ustanove od velikog značaja, s obzirom na to da je Republika Srpska pokazala sposobnost da se na ovako visokom nivou uključi u kulturne trendove savremene Evrope.

“Venecijansko pozorište ‘La Feniće-Verdijana’ i Andrićgrad današnjim obnavljanjem ugovora uspostavili su saradnju u institucionalnom smislu, čime je potvrđeno opredjeljenje za zajednički rad na velikom projektu kao što je opera ‘Na Drini ćuprija”, istakao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Milana.

Imajući u vidu logističke i organizacione pripreme, rekao je predsjednik Srpske, biće potrebno dosta vremena, rada i truda da bi bio realizovan jedan ovakav muzičko-scenski spektakl kao što je opera “Na Drini ćuprija”.

“Mi smo naše partnere uvjerili u sposobnost Republike Srpske da obezbijedimo logistiku i da se predstava, koju će režirati Emir Kusturica, istovremeno igra i u pozorištu u Veneciji i u pozorištu Andrićgradu. To je, svakako, projekat koji će dati jednu sasvim novu poruku, novu dimenziju i jedno novo razumijevanje značaja Andrićgrada”, rekao je predsjednik Dodik.

On je ocijenio da je za Republiku Srpsku i njeno predstavljanje u Evropi i svijetu od kapitalne važnosti cjelokupni projekat Andrićgrada i ono što on već sada može da obezbijedi na internacionalnom planu.

“Kusturica i ja smo danas u Milanu, nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima venecijanskog pozorišta, održali konferenciju za novinare koja je bila veoma propraćena od italijanskih i francuskih medija, a imali smo i nekoliko značajnih intervjua. U Milanu svi spominju Republiku Srpsku i Andrićgrad i to su riječi koje su se ovdje udomaćile što dovoljno govori koliko je Andrićgrad doprinio reputaciji same Republike Srpske”, naglasio je Dodik.

On je istakao da Andrićgrad ima internacionalnu dimenziju i jedno veliko uvažavanje koje se moglo vidjeti na svakom koraku u Milanu.

“To je dokaz da je Andrićgrad projekat koji prevazilazi bilo kakve maliciozne i druge lokalne tvrdnje koje su se mogle čuti u prethodnom vremenu. Ako ljudi ovakvog kulturnog nivoa i institucionalnog značaja, koje smo danas sreli u Milanu, razumiju važnost Andrićgrada gotovo je smiješan onaj ko se našao da osporava važnost jednog takvog projekta”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je zajednički rad venecijanskog pozorišta i Andrićgrada na velikom projektu kao što je opera “Na Drini ćuprija” još jedan dokaz da je Andrićgrad prijestonica kulture Republike Srpske.

“Po ko zna koji put pokazalo se da je Andrićgrad potvrdio svoju opravdanost i da sve što se dešava u okviru zidina grada od kamena daje jednu novu dimenziju kulturnoj sceni Republike Srpske i samu Republiku predstavlja na najbolji način”, konstatovao je Dodik.