Katarina Šekarić osvojila nagradu za najbolji scenarij

26.11.2014.

Katarina Sekaric

VIŠEGRAD – U punoj sali Gradskog pozorišta ‘Jazavac’ u Banja Luci održan je Drugi festival jednominutnog filma “Imate minut?”. Na festivalu su se predstavila 24 filma koje su u potpunosti snimila djeca sa i bez poteškoća u sklopu projekta „Shvatite nas ozbiljno-govorimo o mogućnostima“, a koji realizuje NVO Genesis Project u partnerstvu sa UNICEF-om BiH, USAID-om i Delegacijom Evropske komisije u BiH.

Nakon projekcije 24 filma koje je žiri izabrao imeđu 108 filmova u 12 opština BiH, članovi žirija su nestrpljivim autoricama i autorima dodijelili nagrade za najbolje filmove u kategorijama.

Članica žirija i urednica portala RadioSarajevo.ba Vesna Andree Zaimović nagradu za najbolji scenarij uručila je Katarini Šekarić iz Višegrada za film 7/7, novinar TV Sarajevo Ajdin Čolić nagradu za najbolju režiju uručio je Ivoni Kenjić iz Vojkovića za film ‘Zabranjen pristup’ dok je za ulogu u filmu ‘Kralj iz Posušja’ nagradu Ivanu Josipu Stipiću uručiladirektorica pozorišta ‘Jazavac’ Dragana Marić u ime člana žirija glumca Ljubiše Savanovića koji nije mogao prisustvovati dodjeli nagrada.

Član žirija fotograf Željko Budmir Keko dodijelio je nagradu publike-u publici, a sa više od 5000 pregeda zaslužio ju je film ‘Znakovi ljubavi’ Anđele Pržulj iz Trnova. Prije Grand Pixa dodijeljena je i Specijalna nagrada žirija za film ‘Režiser’ Mirhaba Šabića iz Bihaća.

Specijalnu nagradu je, kao i Grand Prix za najbolji film Harisu Mešanu iz Kupresa za film ‘Ja mogu’ dodijelila predsjednica žirija i direktorica Međunarodnog festivala kratkog filma ‘Kratkofil’ Darija Buzaković.

“Nastavite raditi ovako, odlično vam ide! Nama u žiriju bila je teška zadaća izdvojiti najbolje među najboljim, ali svi ste vi pobjednici života!”, kazala je Darija Buzaković.

Festivalu su uz djecu-male filmadžije, i njihove prijatelje, roditelje, nastavnike i publiku, prisustvovali i predstavnik UNICEF-a za BiH Ayman Abu Laban te Giulio Zanni, šef banjalučke kancelarije Evropske komisije u BiH.