Sabor izvornog pjevanja u Rogatici [FOTO]

24.11.2014.

Sabor izornog pjevanja u Rogatici

SKUP ČUVANjA TRADICIJE I OBIČAJA

ROGATICA – U organizaciji muške i ženske pjevačke grupe KUD-a „Sretenje“, koje radi pri Crkvenoj opštini Rogatica, sinoć, nedelja, 23. novembra, u rogatičkoj sportskoj dvorani održan je prvi revijalni Sabor izvornog pjevanja. Okupio je preko 20 izvornih muških i ženskih grupa iz 12 kulturno-umjetničkih društava iz sarajevsko-romanijske i gornjedrinske regije uz žensku izvornu grupu „Janjanke“ iz KUD-a „Vrelo“ iz Šipova i mušku i žensku grupu Udruženja „Sačuvajmo selo“ iz Priboja u Srbiji, čime je ovaj skup dobio i međunarodni karakter.

Sabor je otvorio predsjednik KUD „Sretenje“ jerej Zoran Jerinić i članovi muške i ženske pjevačke grupe ovog društva. A onda su pjevali članovi KUD „Ognjište“ iz Foče, „Svetog Jovana Krstitelja“ iz Višegrada, „Zagorja“ iz Kalinovika i tako redom do izvrsnih „Jahorinki“ iz Istočnog Starog Grada, izvorne grupe „Sveti Đorđe“ iz Novog Goražda i KUD-a „Plavi neveni“ iz Foče, čija je muška i ženska grupa oduševila sve prisutne ovom nesvakidašnjem događaju na kulturno-zabavnom polju u gradu na obalama Rakitnice.

Toplo su pozdravljeni i članovi izvorne grupe, seniori i juniori, Udruženja „Sačuvajmo selo“ iz Priboja koji su pjevali, grupno i u dvoglasu muško i žensko. Simpatije za izvorno pjevanje pobrali su i članovi ženske grupe „Janjanke“ iz Šipova i posebno Krajišnici Goci i Lazo, koji su bili specijalni gosti večeri.

Na kraju Sabora, kome se jedino može staviti zamjerka na relativno malom broju gledalaca, jerej Zoran Jerinić kao njegov domaćin, reče da je cilj okupljanja ljubitelja izvorne narodne pjesme – čuvanje tradicije, istorije i običaja za buduća pokoljenja, u potpunosti ostvaren. Otuda i novo, naredne godine, rekao je on.

[royalslider id=”133”]