Štrpci: Spomenik izvora života

14.11.2014.

Zemljoradnicka zadruga Strpci

RUDO – Prva zemljoradnička zadruga u BiH osnovana je u selu Štrpci kod Rudog 1907. godine, a brvnara u kojoj je bilo njeno sjedište i danas originalnim izgledom prkosi vremenu.

Zgrada zadruge, koja je postala privatno vlasništvo, nalazi se pored regionalnog puta Dobrun – Uvac i Dobrun – Rudo. Penzioner Kosta Popović priča kako je zadrugu uz pomoć Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosvjeta”, osnovanog 1903. godine, organizovao njegov djed sa istim imenom i prezimenom i tadašnji sveštenik Kosta Popović.

– Djed je nakon bogoslovske škole šest godina radio kao učitelj u Bačkoj Palanci, gdje se i oženio, a onda je došao da službuje u rodnom mjestu – priča Popović.

U zgradi zadruge nalazila se kancelarija, čitaonica i domaćinska škola, u kojoj su djevojke pod budnim okom učiteljice Zagorke Paunović pekle zanate poput šivenja, vezenja, spremanja jela, higijene, ali i učile o lijepom ponašanju.

Prilikom osnivanja zadruge dolazilo je do niza administrativnih zavrzlama i barijera za kojima su posezale austrougarske vlasti. Borba je trajala punih šest godina, a Austrougari su morali da popuste upornom popu iz Štrbaca.

Ideju zadrugarstva sveštenik Popović je “pokupio” u Bačkoj Palanci, koja je, za razliku od njegovog rodnog kraja, bila razvijena sredina. Njegova supruga je sa sobom u Štrpce donijela sjemena lubenice, mrkve i drugog povrća, o čijim plodovima su mogli da sanjaju i građani u okolnim gradovima. Kakav je to bio poduhvat za to vrijeme svjedoči i podatak da je na otvaranje zadruge specijalno iz Sarajeva došao fotograf da ovjekovječi istorijske trenutke fotografišući posebno članove odbora zadruge sa sveštenikom.

Prije nekoliko godina penzioner Kosta Popović pokušao je ponovo da osnuje zadrugu, ali mu, za razliku od djeda, to nije pošlo za rukom.

Svjedoci vremena

O radu zadruge u periodu do Prvog i poslije Drugog svjetskog rata svjedoči nekoliko fotografija u porodičnoj arhivi Popovića. Vječni spomenik zadruzi je zgrada od lučevih brvana u centru ruđanske mjesne zajednice.