Još jedna uspješna godina Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva

26.12.2014.

SNOP konferencija

ROGATICA – Nalazimo se u danima kada se sumiraju rezultati u svim oblastima rada tokom godine koja se ispraća i utvrđuju planovi za dolazeće ljeto.

Držeći se tog pravila Udruženje žena „Snop“ iz Gučeva danas, 26. decembra, održalo je konferenciju povodom završetka projekta „Žensko preduzetništvo kao način ruralnog razvoja lokalnih zajednica“ koga finansira švajcarska fondacija OAK, a čija konačna realizacija se poklapa upravo sa krajem godine koja je na isteku.

– Želja nam je u prvom redu bila, reče predsjednica „Snopa“ Slađana Ujić, da prezentujemo rezultate postignute ovim projektom čiji je osnovni cilj bio da se provede obuka žena na području opština Rogatica i Sokolac iz oblasti starih zanata. Ovaj zadatak smo uspješno provele i kroz obuku je prošlo preko 120 žena u tehnikama izrade filca, tkanja, dekupaže i izrade nakita. Uz to, uradile smo dokument Strateško planiranje UŽ „Snop“ za period 2014-2017. Taj dokumenat došao je kao rezultat našeg desetogodišnjeg rada kroz koji smo prepoznali područje našeg djelovanja u narednom periodu.

– Jedan od efekata ovog projekta, dodala je ona, je i memorandum postignut sa našom lokalnom zajednicom o strateškom partnerstvu i saradnji na realizaciji projekata kojim se postiže ekonomsko osnaženje žena na selu uključujući i ženska ljudska prava.

– Pored toga, ističe još Ujićeva, kroz realizaciju ovog projekta dat je doprinos provođenju mjera iz Akcionog plana za unapređenje položaja žena sa sela u Republici Srpskoj i na lokalnom nivou. Provedena je tradicionalna manifestacija Romanijsko prelo i promocija ženskog kreativnog stvaralaštva i preduzetništva na Regionalnoj poljoprivrednoj izložbi uz modnu reviju. Prezentaciju tehnika starih zanata uspješno smo izvršile i na Četvrtom sajmu „Žena na selu“ u Nevesinju uz izložbu ženskih ručnih radova naših članica i organizovali ovu, nadam se, uspješnu konferenciju.

SNOP konferencija 2

Kao gosti konferenciji je prisustvovala Samra Filipović, direktorka Agencije za ravnopravnost polova BiH, predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kancelarija u Sokocu, predstavnici Opštine Rogatica, Nada Marković, predsjednica Udruženja žena „Maja“ iz Kravice kod Srebrenice i Šefko Bajić, modelator projekata u Care internation, koji je vrlo inspirativno i vodio ovu konferenciju.

Na kraju konferencije tokom koje je govorila Jelena Vlačić iz kancelarije Savjetodavne službe Ministarstva za poljoprivredu u Sokocu i obećala punu podršku svim akcijama žena Gučeva i cijele opštine Rogatica na planu osnaženja žena na selu.

Podršku „Snopu“ dale je i direkktorka Agencije za ravnopravnost polova BiH Samra Filipović, a iskustva iz rada Udruženja žena „Maja“ iz Kravice prenijela je Nada Marković, nakon čega je usvojeno i nekoliko orjentacionih zaključaka.

Prije svega, potrebna je čvršća saradnja na relaciji nevladin sektor – lokalna zajednica – ostali akteri koji mogu doprinijeti da bude bolje ne samo ženama na selu, nego i svim građanima svake lokalne zajednice.

Tu je i potreba za još veću podršku lokalnih zajednica ženskim organizacijama koje se bave ekonomskim osnaženjem žena, kakava je „Snop“, pri izradi ključnih dokumenata.

I na kraju preporučuje se lokalnim zajednicama da sa svojim organima na bazi dobrih iskustava, kakvo je zadrugarstvo, prepoznju nevladine organizacije koje će prve imati informacije o stvarnom položaju žena na selu, prve imati ideje za projekte i prve biti kvalitetan partner opštini za privlačenje drugih sredstava koje opština nema, a ona stoje na raspolaganju ukoliko se bude mudro pri objedinjavanju resursa i pisanju projekata.