Nađen zanimljiv arheološki eksponat u Sjeversku kod Borika

11.12.2014.

Eksponat sa Sjeverska

SREDNjI VIJEK ILI RIMSKO DOBA

ROGATICA – Prema pisanim izvorima u selu Sjeversko kod Borika na tri lokaliteta nalaze se manje ali značajne skupine stećaka u vidu nekropola. Posebno je poznata nekropola na Ilijaku sa šest stićaka dosta velikih dimenzija, dobro klesanih i očuvanih. Radi se o dva sanduka i četiri sljemenika. Na jednom je motiv krsta čiji se krakovi završavaju kao krugovi.

Tu je i nekropola kod Olovića kuća sa 5 stećaka, od čega je jedan sljemenik i četiri sanduka. Na jednom od njih je kao ukras mač dužine 90 centimetara.

Ovo selo poznato je i po dva tumula. U tumulu „Crkvine“, koji je dobrim dijelom istražen, arheolog Nada Miletić, napisala je da je otkriveno pet srednjevjekovnih grobova, od čega su dva muškog i tri ženskog pola. U groboovima je nađeno dosta arheološkog materijala koji se sada nalazi u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Drugi tumul je na lokalitetu „Čavke“ između Sjeverska i Mrkonjića. U njemu je skupina od pet stećaka od kojih su tri sanduka i dva sljemenika. Jedan od njih je odvojen oko 80 metara od ostalih.

To je ono što je do sada poznato i istraženo. A da u i oko ovog sela ima još toga što bi se moglo i trebalo istražiti dokaz je eksponat do koga su ovih dana u Sjeversku došli radnici Turističke organizacije opštine.

Nebojša Golić, direkktor Teritorijalne organizacije, reče da je u pitanju kamena ploča od ovdašnjeg vapnenca polukružnog oblika širine 71, visine 52 i širine od 9 do 13 centimetara. Obrađena je sa jedne strane i po rubu. Ima na sebi isklesanu dobro vidljivu ljudsku figuru. U kakvoj je bila funkciji ne može se zaključiti. I meilom tražili smo mišljenje arheologa Momira Cerovića, Rogatičanina koji radi u Šapcu. I on se slaže da se radi o stilizovanoj ljudskoj figuri za koju je, prema fotografiji, teško konkretno reći o čemu se radi, odnosno da li je nešto srednjevjekovno ili iz doba rima.

– Ovaj neobičan kamen, naglasio je Golić, zbrinuli smo i zaštitili od zuba vremena, a iz koga vremena potiče i šta mu je bila uloga tražićemo mišljenje i stručnjaka Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske.

Spomenik na Sjeversku

SPOMENIK KRALjU PETRU

Selo Sjeversko poznato je i po spomeniku Kralju Petru Prvom oslobodiocu, koga su u centru sela podigli „kao vječitu zadužbinu svom voljenom oslobodiocu mile nam otadžbine, njegovi vjerni građani općina Godomilje, Živaljevići, Žepa i Podžeplje“.

Spomenik je otkriven i osvećen 27.7. po starom ili 9.8.1925. po novom kalendaru i sličan imaju još Mrkonjić Grad i Bijeljina.