Završena manifestacija “Vidakovićevi dani”

08.12.2014.

Vidakovicevi dani - folklor

RUDO – Treći dan kulturne manifestacije “Vidakovićevi dani” obilježen je u Rudom pjesmom i igrom folklornih grupa, koje su na ovaj način predstavile kulturu i običaje srpskog naroda, te podsjetile na značaj pjesnika Miloša Vidakovića.

U programu su učestvovali Kulturno-umjetničko društvo “Romanijska luča” sa Sokoca, te KUD-ovi “NJegoš” iz Sjenice i “Prosvjeta” iz Rudog.

Šopskim igrama predstavio se KUD “Prosvjeta” iz Rudog, čije društvo broji 250 članova, rekao je za Srnu koreograf ovog društva Esad Kreho.

“Gostovali smo širom Srbije, Republike Srpske i u mnogim državama širom svijeta”, rekao je Kreho.

Nastupom folklornih grupa završena je 14. manifestacija “Vidakovićevi dani” u Rudom.

Organizatori ove kulture manifestacije bili su opština Rudo, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz ovog mjesta i Televizija Rudo.

Manifestacija “Vidakovićevi dani” pokrenuta je 2000. godine sa željom da se budući naraštaji podsjete na istaknutu ličnost rođenu u Rudom, koja je tokom života ostavila trag u kulturi i istoriji ove opštine.

Miloš Vidaković rođen je 1891. godine u Rudom. Bio je pjesnik, književni kritičar i član organizacije “Mlada Bosna”. Vidaković je bio prijatelj Ive Andrića. Umro je 1915. godine.