JP „Vodovod i kanalizacija“ – Paušalcima skuplja voda

21.01.2015.
Česti kvarovi poskupljuju vodu

Česti kvarovi poskupljuju vodu

ROGATICA – Umjesto novogodišnjih čestitki JP „Vodovod i kanalizacija“ u Rogatici svojim potrošačima koji su vodu trošili u takozvanom „paušalu“ poslali su decembarske račune za vodu i kanalizaciju uvećane za preko 37 posto.

Radi se o skoro 40 posto od 1900 potrošača uglavnom u stambeno-poslovnim zgradama na Trgu oslobodilaca koji su do sada vodu plaćali paušalno po 4 kubna metra po članu domaćinstva čija cijena je bila 0,95 maraka plus PDV. Četiri kubika „potrošene“ vode bila su mjera i za naknadu za kanalizaciju stim što je cijena bila 0,31 maraka. Primjenom ovog cjenovnika dvočlana porodica plaćala je za vodu i kanalizaciju nešto manje od 12 maraka, a prema novoj tarifi 16,22 marke.

– Da povećamo količinu vode po članu domaćinstava koja nemaju vodomjera došlo se upoređivanjem isporučene i fakturisane potrošnje vode. Sa dva povećana kubika po članu domaćinstva, računice su pokazale, da ćemo pokriti razliku isporučene i fakturisane vode i obezbijediti ekonomsku isplativost naše osnovne djelatnosti, rekao je Aleksandar Bojović, direktor „Vodovoda i kanalizacije“.

Česti kvarovi poskupljuju vodu

Česti kvarovi poskupljuju vodu

Uz to, dodao je on, problem su i dugovanja potrošača. Sa krajem prošle godine dug je bio oko 200.000 maraka, najvećim dijelom iz kategorije domaćinstva. Samo, primjera radi, skoro 40 potrošača duguje više od 1000 maraka, a 200 od 250 do 1000 maraka i tako redom. Od privrede i ostalih pravnih lica najviše duguje Osnovna škola „Sveti Savo“, koja trenutno nije platila račune za posljednja četiri mjeseca.

Direktor „Vodovoda i kanalizacije“ nije propustio priliku da najavi i novo poskupljenje vode i kanalizacije. Oni su, naime, nadležnom organu u opštini uputili zahtjev za povećanje cijena za 10 posto pa bi cijena kubnog metra iznosila 1,09 marka. Paušalci, sa povećanjem za decembar, imali bi „deblje“ račune za skoro 50 posto od onih iz novembra i ranije.

I ovdje Bojović ima obrazloženje. Posljednje usklađivanje cijena komunalija bilo je krajem 2008. godine. Od tada mnogo toga se u ulaznim troškovima mijenjalo, posebno u oblasti održavanja vodovodne i kanalizacione mreže i otklanjanja kvarova koji su zbog lošeg stanja sve češći i odnose neplanske izdatke.