Poljoprivredno dobro „Rogatica“ – Rijeka mlijeka sa Borika

28.01.2015.

Krave sa Borika

RIJEKA MLIJEKA SA BORIKA

ROGATICA – Najveći proizvođač mlijeka u opštini Rogatica bez sumnje je Poljoprivredno dobro „Rogatica“. S razlogom jer u farmi na Borikama ima 75 muznih krava simentalske i holštajn rase. Mjesečno sa Borika mljekari „Pađeni“ u Bileći isporuči se u prosjeku više od 24.000 litara mlijeka.

– Lani smo proizvali 310.000 litara, a u Bileću otpremili 294.300 litara. Ostalih 15.000 „popila“ su telad, reče rukovodilac farme agronom Milenko Konjokrad.

– Uz to u farmi trenutno imamo još 13 junica i 12-toro teladi i sve je namijenjeno za dalje držanje i priplod. Sa mljekarom „Pađeni“ imamo dobru saradnju. Laktofrizere na farmi prazne svakog drugog dana. Ljeti, kad je puna laktacija kod krava, proizvodi se veća količina mlijeka. Tako, primjera radi, u januaru 2014. proizvedeno je 23.000, a u avgustu 24.500 litara. Proizvodnja mlijeka zavisi i od ishrane. Svježa hrana uz dodatak koncentrata donosi više mlijeka. Inače, koncentrat je sastavni dio ishrane krava i teladi i zato se ovdje mjesečno troši i do 15 tona. Prevedeno u novac to je 9000 maraka, dodao je Konjokrad.

– Nemamo mi, kazuje još on, problema kod naplate mlijeka od našeg kupca. Plaća uredno i na vrijeme tih 70 feninga po litru, ali je pitanje koliko je to ikonomski isplativo za proizvođača pogotovo što premija od 30 feninga, koju daje resorno ministarstvo ne stiže na vrijeme, a krave moraju da jedu da bi se nastavio kontinuitet proizvodnje, radnicima trebaju plate, a gdje je struja i drugi brojni troškovi?!