Proizvodnja krastavaca šansa za dobru zaradu

05.02.2015.

Proizvodnja krastavaca u Rogatici

ROGATICA – U organizaciji Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Administrativnoj službi opštine, danas, 5. februara, u Rogatici je direktor DOO „Voćar promet“ iz Zvornika Fahrudin Delibajrić razgovarao sa jednim brojem poljoprivrednih proizvođača o mogućnosti organizovane proizvodnje krastavaca kornišen.

– Rogaticu smo uzeli u sastav regije koju bi činile još opštine Višegrad i Rudo iz Republike Srpske i federalno Goražde. Ocijenili smo da na ovom području postoje sve pretpostavke za uspješnu proizvodnju krastavaca kornišen koga bi naša fabrika u okolini Zvornika, uz punu podršku Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Srpske, otkupljivala, prerađivala i plasirala uglavnom na inostrano tržište u neograničenim količinama, rekao je Delibajrić.

– Naši kooperanti, dodao je on, su poljoprivredna gazdinstva sa što više članova porodice, treba da ponude zemljište, kolje za ograđivanje, vodu za zalivanje kap po kap i radnu snagu u svim fazama rada. Sve ostalo, a to će reći obuka za proizvodnju, oranje, osnovno i dopunsko gnojivo, sadni materijal, sve vrste zaštite, stručni nadzor i prevoz do fabrike je u obavezi „Voćara“.

Proizvodnja krastavaca u Rogatici 2

Da bi ovu proizvodnju pokrenuli i imali obostrani ekonomski interes, treba da imamo proizvodnju na najmanje 50 dunuma zemlje. Mi se nadamo da ćemo to postići prije svega što je ovo porodična proizvodnja na otvorenom bez većih napora, što je garantovan otkup i solidna cijena uz plaćanje odmah po isporuci robe. Trenutno je cijena prve klase krastavca veličine 3 do 6 centimetara 1.20 maraka po kilogramu. U drugoj klasi, naravno uz nižu cijenu, su krastavci od 6 do 9 centimetara i u trećoj od 9 do 12 centimetara s tim što u kilogramu može biti najviše 10 posto ove kalibraže.

Radi operativnosti, posrednik u proizvodnji između „Voćara“ i kooperanta na ovom području zasad biće Zemljoradnička zadruga „Višegrad“ i njen direktor Esed Muhić, a prijave zainteresovanih za proizvodnju krastavaca mogu se izvršiti u Odjeljenju za privredu opštine do 1. marta kako bi se na vrijeme mogla provesti neophodna obuka od sjetve do berbe krastavaca od koje umnogome zavisi kvalitet proizvoda, a time i otkupna cijena, odnosno dobra ili loša zarada proizvođača.