SO Rogatica – Stimulisanje nataliteta sa 300 maraka po djetetu

23.02.2015.

SO Rogatica 2

ROGATICA – U cilju stimulisanja rađanja djece na području opštine, odbornici lokalnog parlamenta u Rogatici na danas, 23. februara, održanoj redovnoj sjednici, na prijedlog načalnika opštine Tomilava Puhalca, donijeli su odluku da se roditeljima koji tokom 2015. godine dobiju dijete isplati iznos od 300 maraka.

Istovremeno odbornici su odlučili da se bračnim parovima koji posjediju medicinsku dokumentaciju o liječenju steriliteta duže od tri godine isplati novčana pomoć u iznosu do 1000 maraka na osnovu priloženih računa od liječenja.

Ovom odlukom samo je potvrđena istovjetna odluka iz prošle godine po kojoj je iz budžeta opštine isplaćeno 24.494 marke, od čega 21.000 za 70 novorođenih beba i 3.494 za liječenje steriliteta kod pet bračnih parova, čiji je rezultat, rečeno je na sjednici, djelimično uspješan, jer je jedan bračni par dobio dvojke.

Pored toga odbornici su usvojili i više drugih odluka među kojima je i o usjavanju Programa zajedničke komunalne potrošnje u tekućoj godini prema kome će se akumulirani iznos sredstava od 260.000 maraka najvećim dijelom utrošiti za čišćenje, održavanje, uređenje i opremanje javnih i rekreacionih površina u gradu i održavanje javne rasvjete u naseljima.

Odbornici su razmatrali i jednoglasno prihvatili Informaciju o radu Skupštine opštine tokom 2014. godine. Održano je 11 sjednica sa 147 tačaka dnevnog reda. Uz usklađivanje Statuta opštine i Poslovnika o radu SO-e, doneseno je 67 odluka i razmatrano 30 informacija, 24 izvještaja i 15 programa i planova uz 58 različitih zaključaka.

Prihvaćana je i informacija o radu stalnih tijela SO-e i o stanju upravnog rješavanja u Opštinskoj upravi tokom 2014. godine.

Posebno su razmatrane informacije o realizaciji procesa privatizacije državnih stanova i registracije zajednica etažnih vlasnika.

Od 889 stambenih jedinica na području opštine u proces privatizacije ušlo je 820 i od tog broja 744 ili 83,6 posto je otkupljeno. Od ukupnog broja otkupljenih stanova na otplatu od jedne do 20 godina otkupljeno je 234, dok je 80 stanara iz kategorija porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i drugih zakonom propisanih lica oslobođeno plaćanja stanova.

Po osnovu privatizacije stanova u Fond za stanovanje Srpske uplaćeno je milon i 207.439,64 maraka.

Na ovoj sjednici razmatran je i jednoglasno prihvaćen Program korišćenja sredstava za finansiranje zaštite od požara. Očekuje se da će se sakupiti 24.000 maraka i sve je namjenski usmjereno kao dio učešće za finansiranje nabavke novog navalnog vatrogasnog vozila čija cijena je 200.000 maraka.

Odbornici su razmatrali i jednoglasno usvojili i izvještaje o radu opštinskih inspektora tokom prošle godine. Radi se o inspektoru za hranu i zdravstvenog inspektora, tržišnog, poljoprivrednog, veterinarskopg, urbanističko-građevinskog, saobraćajnog i inspektora rada i komunalne inspekcije.

Svaki od razmatranih izvještaja je tema za sebe, a mi navodimo samo dio izvještaja inspektora hrane i zdravstvenog inspektora. Pri nadzoru hrane izvršeno je 195 pregleda. Od tog broja u 154 ili 79 posto pregleda kontrolom je utvrđeno urdno stanje. Ipak, doneseno je 99 rješenja o otklanjanju nedostataka. U 20 rješenja bila su represivnog karaktera i naložena su sanitarni pregledi lica.

Sanitarni inspektor izdao je i 10 prekršajnih naloga zbog prekršaja iz oblasti hrane, a prekršioci su kažnjeni sa ukupno 13.400 maraka.

SO Rogatica

Neočekivano, ipak, najviše pažnje izazvala je informacija o povećanju paušalog iznosa plaćanja potrošnje vode koju je prezentiralo JP „Vodovod i kanalizacija“. Radi se o tome da je ovo preduzeće odlukom svog Nadzornog odbora samoinicijativno, povećavajući tehnički normativ utroška vode, kod potrošača koji su je paušalno plaćali sa 4 kubna metra na 5,5 kubnih metara ne mijenjajući cijenu vode koja nije povećavana od 2008. godine.

O ovom pitanju vođena je skoro dvočasovna rasprava. Pozicija u Skupštini opštine branila je ovaj potez, a opozicija osporavala i tražila da se ona ukine uz obrazloženje da se na ovaj način kažnjava značajan broj potrošača koji nemaju ugrađene vodomjere iz ovih ili onih razloga.

Na kraju je ipak ostala na snazi odluka Nadzornog odbora JP „Vodovoda i kanalizacije“, kao privremena mjera, na putu do uvođenja vodomjera kod svih potrošača, a da se u međuvremenu temeljito izanalizira položaj preduzeća u toku i nakon realizacije Projekta „ViK“ koja je u toku i za koji je podignut kredit od 3 miliona maraka.

Na kraju još samo da kažemo da je ovoj sjednici prisustvovao i Kemo Čamdžija, dugogodišnji predsjednik Skupštine opštine, a koji je nedavno izabran za potpredsjednka Vijeća naroda u Narodnoj skupštini Republike Srpske.