Godinu dana uspješnog rada Krav Mage u Foči

03.03.2015.

KRAV MAGA u Foci

FOČA – Klub borilačkih vještina Krav Maga iz Foče proslavio je prvi rođendan. Nakon godinu dana rada, na seminaru povodom godišnjice kluba u Foči, zaključeno je da je Krav Maga zanimljivija mladima ali i odraslom stanovništvu.

Klub Krav Mage u Foči od svog osnivanja izuzetno je napredovao i uspio je da privuče veliki broj članova. Ono što posebno raduje direktora Krav Mage Republike Srpske Veselka Vučića je što u Foči trenira veliki broj djevojaka: „Uvijek sam prezadovoljan kada dođem u Foču, jer svi odlično treniraju. Posebno me raduje što ima puno djevojaka“, rekao je Vučić.

Jelena Vuković kaže da je Krav Maga nešto najljepše što joj se desilo u životu i da joj naučene vještine mogu mnogo pomoći: „Kada imate neke probleme kod kuće ili na poslu, dođete ovde, trenirate, izbacite svu negativnu energiju i savršeno se osjećate“, rekla je Jokovićeva.

I Danilo Vojvodić, koji su u klubu već pola godine, izuzetno je zadovoljan treninzima i smatra da se i djevojke dobro snalaze na trenizima: „U Krav Magi se bolje snalaze muškarci, ali i djevojke su odlične i skoro su na istom nivou kao mi“, kaže Vojvodić.

Krav Magu u Foču je donio Nemanja Trivun, licencirani instruktor ove borilačke vještine. Kaže da su je fočaci dobro prihvatili i da klub svakodnevno sve više napreduje te da članovi brzo uče: „Foča je jedna od prvih gradova koja je dobila Krav Magu. Ona je sama po sebi jako prosta i brzo se uči. To je borilačka vještina koja je prilagođena ulici i njen cilj je što prije naučiti pokretima osobe koje se nikada nisu susretali sa nekom borilačkom vještinom“, rekao je Trivun.

Trivun dodaje da se mnogo pažnje posvećuje druženju i treniranju u prirodu, na otvorenom prostoru i u realnim neprijatnim situacijama sa kojima se svi u životu možemo susresti: „Pored treninga, vrlo često organizujemo izlete i seminare u prirodi. Jedna od tih aktivnosti je kamp Krav Mage, koji se prošle godine održao na kampu Encijan na Tari, i nadam se da će on biti tradicionalan. Nadam se da će Foča postati prepoznatljiva po kampu Krav Mage, jer je jedini koji se održao u Republici Srpskoj“, kaže Trivun.

Krav Maga je prije šest godina bila nepoznata na našim prostorima. Veselko Vučić kaže da je prvo bila zastupljena u redovima Specijalne jedinice MUP-a Srpske, kako bi kasnije došla i do svih onih koji žele da je nauče: „Krav Maga je prvo stigla u Specijalnu jedinicu MUP-a Srpske. Nakon šest godina izuzetno je popularna i ljudi nas traže u mnogo gradova. Situacija je takva da nemamo dovoljno licenciranih trenera koji će organizovati klubove u drugim gradovima“, kaže Vučić.

Pored Foče, klubovi Krav Mage djeluju u Banja Luci, Bijeljini i Prnjavoru. Klub Krave Mage u Foči čini 60 članova, od kojih je 15 djevojaka. Iako je uslov za treniranje ove vještine napunjenih 15 godina, trener Krav Mage Nemanja Trivun ističe da je plan za ovu godinu organizovanje sekcije za mlađe članove.