Predstavljeni romani Vanje Bulića

05.03.2015.

Vanja Bulic u Andricgradu

ANDRIĆGRAD – U bioskopu “Doli Bel” u Andrićgradu večeras su predstavljeni romani novinara i pisca iz Beograda Vanje Bulića “Devesedete” i “Dosije Bogorodica”.

Vanja Bulić je na promociji rekao da knjiga “Devedesete” predstavlja najbolju sliku tog vremena.

Knjiga sadrži četiri Bulićeva romana. “Lepa sela lepo gore” govori o ratu u BiH, “Ratna sreća” o prilagođavanju ratnika na život u miru, “Zadah belog” o propasti porodice i drogi, a “Crvena kibla” o nuklearnom lobiju u Srbiji.

“Tekstovi iz tih godina će izblijediti, a kad sve to prođe kroz literarnu mašinu onda ostaje za sva vremena”, kaže Bulić.

On je podsjetio da je film “Lepa sela lepo gore” sniman u blizini Višegrada i da svjedoči o istorijskim faktima devedestih godina, a upravo o tome govori i knjiga.

Knjiga “Dosije Bogorodica”, kaže Bulić, govori o dvije najveće hrišćanske svetinje koje se nalaze na Cetinju – ikoni Bogorodice Filermose i desnoj ruci Jovana Krstitelja.

On je pojasnio da su se ove dvije svetinje nalazile 25 godine u sefu državne bezbjednosti, a kada su pronađene, na ogrlici Bogorodice nedostajao je jedan plavi safir.

“Ja sam od svega toga napravio jednu triler priču”, rekao je Bulić.

Bulić je naveo da Andrićgrad doživljava “kao drugi svijet” i da mu je drago što je Višegrad predstavljen u nekom drugom svjetlu, a ne u onakvom kakav je prikazan na snimanju filma “Lepa sela, lepo gore”.

On je najavio novu knjigu “Teslina pošiljka”, čiji je rukopis predat na štampanje.