Oživilo gradilište na višegradskoj ćupriji na Drini

23.04.2015.

Radovi na cupriji

NASTAVLjENI RADOVI NA POPLOČAVANjU KOLOVOZA

VIŠEGRAD – Nakon poduže zimske pauze u četvrtak 23. aprila nastavljeni su radovi na mostu Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu. Radinici Turske firme „Er-Bu“ nastavili su prošle jeseni započete radove na popločavanju kolovoza na mostu.

Mada je 19. marta direktor Turske razvojne agencije za BiH – Tika, Husein Šanli najavio da će gradilište na ćupriji oživiti 1. aprila, očekuje se da ovo kašnjenje neće značajnije uticati na planiranu dinamiku završnih radova na rekonstrukciji i revitalizaciji mosta Mehmed-paše Sokolovića.

Kako je ranije najavljeno, pored završnih radova izvođač se obavezao da paralelno otkloniti i uočene propuste, kao što su fuge između sedrebnih kamenih blokova kojima je građena ćuprija na Drini. Uporedo sa radovima predstoji i stručna rasprava o idejnom projektu vanjskog uređenja oko mosta.

Ukoliko bude teklo sve po planiranoj dinamici i radovi budu okončani do septembra ove godine, Višegrad bi trebao biti domaćin svečanog obilježavanja 70 godina UNESKO-a, na čijoj je listi svjetske kulturne baštine most Mehmed-paše Sokolovića od 2007. godine.