Uspješna akcija na uređenju prostora oko Spomen kapele u Vardištu

26.04.2015.

Uredjenje kapele u Vardistu

U NEDELjU PO VIDOVDAN PARASTOS I SVETA LITURGIJA

VIŠEGRAD – Odbor za obnovu i revitalizaciju Spomen kapele u Vardištu, podignute u znak sjećanja na 440 srpskih vojnika poginulih i umrlih od tifusa u Prvom svjetskom ratu, tokom 1915. godine na prostoru od Vardišta do Šargana, u subotu, 25. aprila organizovao je akciju na uređenju prostora oko kapele.

Po riječima predsjednika Odbora, arhimandrita Jovana Gardovića, igumana manastira Svetog Nikolaja iz Dobrunske Rijeke i duhovnika Srpskog sokolskog društva „Soko“, očišćeno je šipražje, posječeno drveće i pripremljena podloga za most preko obližnjeg potoka.

– Nismo zvali previše ljudi, jer računamo na dodatne akcije. Ovaj put pored desetak članova Sokolove građevinske sekcije i mještana Vardišta, u akciji su učestvovali i članovi rukometnog kluba Višegrad, a vlasnik kampa „Čarolija“ na sastavcima dva Rzava, Čedo Jovanović, akcijašima je priredio ručak, pojašnjava arhimandrit Gardović.

Uredjenje kapele u Vardistu 2

On je najavio da će na slijedećoj akciji, kada se planira unutrašnje uređenje kapele, učestvovati stariji članovi Sokolove sportske sekcije „Bambi-Soko“, kao i radnici nekoliko višegradskih firmi.

– Imamo obećanje od jednog broja preduzetnika da će urediti pristupni put od graničnog prelaza Vardište do Spomen kapele, dobili smo dozvolu vlasnika susjednog imanja za dovođenje vode, a preduzeće „Demi“ iz Višegrada će darivati beton za mostić preko potoka i obnovu stepenica do kapele, kaže arhimandrit Gardović, dodajući da očekuje da se u akciju uključi i opština Višegrad, kao i resorna ministarstva Vlada Srbije i Republike Srpske.

On je izrazio očekivanje da će inicijativa za obnovu i revitalizaciju Spomen kapele u Varduštuu naići na široku podršku, kako bi se odužili prema srpskim vojnicima, u godini kad se navršava cijeli vijek od njihove pogibije i stradanja.

Uredjenje kapele u Vardistu 3

– Jer ako se mi ne sjećamo naših upokojenih, ni Bog se neće nas sjetiti, poručio je arhimandrit Gardović, najavivši da će se prve nedelje po ovogodišnjem Vidovdanu u Spomen kapeli u Vardištu, nakon višegodišnje pauze, ponovo obaviti pomen parastos i služiti Sveta liturgija.

Spomen kapelu u Vardištu, u prisustvu preko 5000 vjernika, najvećim brojem iz Srbije, na Vidovdan 1932. godine osvještao je tadašnji Mitropolit dabrobosanski Petar Zimonjić uz sasluženje velikog broja sveštenstva i monaštva dabrobosanske i žičke eparhije. Ktitori kapele bili su Josif i Stana Matković iz Beograda, želeći da ovim zdanjem ovjekovječe trajnu uspomenu na svoja dva sina, vojnika Bogoljuba i podnarednika Velizara, koji su zajedno sa 440 srpskih vojnika poginuli na ovom području 1915. godine.