Predavanje o stradalnicima u Starom Brodu, Jadovnu i Prebilovcima

23.05.2015.

Predavanja na Vizantijskom trgu

ANDRIĆGRAD – Na Vizantijskom trgu u Andrićgradu, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Višegrad, održano je predavanje o srpskim stradalnicima u Starom Brodu, Jadovnu i Prebilovcima.

Sveštenik Dragan Vukotić napomenuo je da se o zločinu u Starom Brodu i Miloševićima vrlo malo zna i u Višegradu, a naročito u ostalim dijelovima Republike Srpske, Srbije i dijaspore.

“Došavši u Višegrad, dio moje parohije bilo je i selo Stari Brod, mjesto stradanja hiljada srpskih mučenika”, rekao je Vukotić.

Vukotić je rekao da je hiljade stradalih i nevino pobijenih ljudi “probudilo” obavezu i inat da se ovo mjesto otrgne iz zaborava, i da se svim stradalim sagradi nešto što je vrijedno njihove žrtve.

“Dobivši blagoslov Njegovog visokog preosveštenstva mitroplita Nikolaja, podigli smo krst u Starom Brodu uz samu obalu Drine, krst koji će nas opominjati, a one koji ne znaju šta se tu desilo tjerati da pitaju”, istakao je Vukotić.

On je rekao da je spomen-kapela završena 2013. godine, a 20. septembra 2014. godine osveštana po blagoslovu NJegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija.

Vukotić je rekao da je zločin u Starom Brodu jedinstven po tome što se veliki broj stradalih žrtvovao skočivši sa litica u nabujalu Drinu, a na takav čin odlučivale su se posebno djevojke i majke sa djecom.

“Mnogo teže od ovoga pada činjenica da niko za ova zlodjela nije odgovarao. Zločinci su preko noći postali oslobodioci, skinuli su ustaške uniforme i obukli partizanske”, dodao je Vukotić.

On je napomenuo da je bilo pokušaja da se zločinci izvedu na sudove i osude, ali da bi se sve na kraju završavalo zataškavanjem radi lažnog bratstva i jedinstva.

“Pravda je spora, ali dostižna. Čvrsto vjerujem da će jednog dana sve srpske žrtve dobiti zasluženo mjesto u istoriji Evrope”, zaključio je Vukotić.

Predsjednik Srpskog nacionalnog društva “Prebilovci” Milenko Jahura rekao je da su Prebilovci, prema istraživanju japanskog lista “Asahi šimbun”, najstradalnije selo u Evropi u Drugom svjetskom ratu.

On je istakao da je, prema nalazu državne komisije, iz Prebilovaca stradalo 850 od ukupno 1.000 Srba.

“Stradale su žene i djeca. Ubijeni su u Šurmanačkoj jami, dubokoj 66 metara, 6. avgusta 1941. godine. Ta jama nalazi se u katoličkoj župi Međugorje. Ubijali su mještani Međugorja, Bijakovića i Šurmanaca, Hrvati i muslimani iz susjednih sela. Na vrlo surov način su živi bačeni u jamu, u kojoj su umirali danima i niko se iz nje nije spasio”, rekao je Jahura.

Nakon predavanja o srpskim stradalnicima na Vizantijskom trgu u Andrićgradu, otvorena je izložba pod nazivom “Moje Jadovno”, koja svjedoči o postojanju prvog logora smrti u NDH tokom Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Udruženja “Jadovno 1941” Dušan Bastašić rekao je da će izložba doprinijeti objelodanjivanju prebilovačke tragedije, ali i naroda istočne Hercegovine.

“Ovo je putujuće svjedočanstvo kojim prikazujemo istinu o stradanju Srba, koji su postradali 1941. godine”, rekao je Bastašić.

On je istakao da je izložba proputovala mnoge gradove Srpske i Srbije, a prikazana je na više mjesta u Americi, Velikoj Britaniji i zapadnoj Evropi.