Puštena u rad HE „Mesići Nova“ [FOTO]

29.05.2015.

Dodik HE Mesici

NOVI KILOVATI SA PRAČE

ROGATICA – Presijecanjem vrpce, danas, 29. maja. u Mesićima kod Rogatice na svečan način predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor „Elektrodistribucije“ Pale Ljubomir Mrda, pustili su u pogon hidroelektranu „Mesići Nova“ koju je uz podršku Elektroprivrede i Vlade Republkike Srpske u konjonu Prače izgradilo Zavisno preduzeće „Elektrodistribucija Pale“.

– Mesići Nova rezultat je domaće pameti i višegodišnjeg zalaganja zaposloenih u „Elektrodistribuciji“ Pale koji su posljednjih godina stremili ka tome da stvore pretpostavke za ozbiljniji razvojni iskorak preduzeća i obezbijede njegovu dugoročnu stabilnost, rekao je ovom prilikom direkktor ovog kolektiva Ljubomir Mrda.

On je napomenuo da „Mesići Nova“, instalisane snage 5 megavata i sa projektovanom godišnjom proizvodnjom pd 24 gigavat-sati električne energije, jeste najsavremenija hidroelektrana uvezanih tehnoloških cjelina, sa ulaznom građevinom i dovodnim tunelom proticajnog profila 4,9 kvadratnih metara, koji omogućava protok 12 kubnih metara vode u sekundi, cjevovodom pod pritiskom i mašinskom zgradom u kojoj se nalaze tri agregata sa Francis turbinama vertikalnog tipa i pripadajućom elektro-mašinskom opremom. Potpuno je automatizovana i posjeduje centralni SCADA sistem nadzora i upravljanja koji omogućava daljinski monitoring, upravljanje i planiranje proizvodnje, što je svjetsski standard u ovoj oblasti.

– Posmatrano sa ekonomskog aspekta, naglasio je Mrda, izgradnja ovog ubjekta u koji je investirano oko 10 miliona maraka, donijeće „Elektrodistribuciji“ Pale godišnji prihod od preko 3 miliona KM, što je izuzetan potencijal za nova investiranja i nova zapošljavanja u opštini Rogatica.

Nakon što je pustio u pogon HE „Mesići Novu“ predsjednik Republike Milorad Dodik rekao je da je ovaj objekat samo jedan od projekata koji se realizuje ili će uskoro biti realizovan u Republici Srpskoj.

Do kraja ove godine, naglasio je Predsjednik, biće puštena u pogon TE „Stanari“, kao jedna od najvećih termolektrana koja je rađena na prostoru bivše Jugoslavije u zadnjih 50 godina. Intenzivno se gradi i autoput Doboj – Banja Luka i nekoliko drugih elektroenergetskih objekata kao što su Gornji horizonti. Tu je i Andrić grad u Višegradu i skori početak izgradnje TE „Gacko“, a u toku je i izbor investitora za „Buk bijelu“…

Puštanje u pogon HE „Mesići Nova“ bila je prisutna i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijenović. Novinarima ona je rekla da je ovo početak realizacije čitavog niza manjih i većih projekata koji se realizuju u Republici Srpskoj. To pokazuje, naglasila je ona, i našu moć da i u vremenima krize možemo da realizujemo i ovakve investicij u cilju stabilnosti Republike Srpske.

Govorili su i Ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Srpske Petar Đokić i generalni direktor Mješovitog akcionarskog društva Elektroprivrede Republike Srpske koje je u 100 postotnom vlasništvu Republike Srpske, Branislava Milekić, a načalnik opštine Rogatica Tomiuslav Puhalac rekao je ovim povodom da je ovo za nerazvijenu opštinu kakva je Rogatica veliki događaj. Mi smo od ranije znali da je energija ono što ovom kraju može donijeti boljitak i otuda nada da će ovo ne samo dugoročno riješiti dosta problema oko snadbjevanja električnom energijom, nego će našu opštinu znatno popraviti i u finansijskog smislu i posebno oko zapošljavanja novih radnika.

Svečanom puštanju u pogon HE „Mesići Nova“ prisustvovao je vajveći broj radnika „Elektrodistribucije“ Pale, ali i brojni gosti među kojima su bili sveštenici Pravoslavne crkve iz Rogatice, poslanici u Narodnoj skupštini RS i Parlamentarnoj skupštini BiH, predstavnici firmi koje su učestvovale u obezbjeđenju opreme i brojni drugi.

STARA HE „MESIĆI“ MUZEJ

Stara HE „Mesići“ koja je danas dobila zamjenu bila je prvi objekat ove vrste započet i izgrađen u SFRJ, puštena je u rad 27. jula 1950. Za oreko 60 godina rada, jer nije radila samo tokom posljednjeg rata, uz neznatnu rekonstrukciju 1981. proizvela je i tržištu isporučila preko milion megavat časova električne energije.Ona i dalje ostaje u radu, ali će imati i svojevrsnu muzejsku ulogu i svjedočiće kako se sa malo sredstava može napraviti objekat koji je, između dva rata znatno uticao na razvoj ostale privrede u opštini Rogatica i cijelog Gornjedrinskog i dijela Sarajevsko-romanijskog regiona.

[royalslider id=”155”]