Skupština Udruženja Čajničana u Novom Sadu

22.05.2015.

Udruzenje Cajnicana

ČAJNIČE – Godišnja Skupština Udruženja Čajničana prijatelja i potomaka održana je 16. maja 2015. godine u amfiteatru SPENS-a u Novom Sadu.

Na Skupštini je predstavljen rad udruženja u protekloj godini, usvojen je i finansijski izvještaj a takođe završene su sve pravne procedure u skladu sa Zakonom, tako da Udruženje potpuno legalno djeluje na prostoru Republike Srbije.

Priređen je i bogat Kulturno-zabavni progragram koji je otvorila muška pjevačka grupa „Izvor“ iz Čajniča. Zavjetnog mjesta naše narodne tradicije, mjesta hodočašća sa Čudotvornom Ikonom Bogorodice Čajničke, koja se nalazi u hramu Uspenja Presvete Bogorodice od davnina do danas.

KUD „Izvor“ iz Čajniča predstavio se sa raznim koreografijama. Nakon toga srce i duše očarao je dvostruki republički prvak,naše gore list, velikog srca iz malog Čajniča, po bukvi je učio slova po ljudima je učio svijet, narodni guslar Đorđe Tanović.

„Gusle moje glasno zagudite i živo mi srce probudite, zagudite ja ću zapjevati, družina će pjesmu saslušati o starome vaktu i zemanu i Gatčkom hajduku Stojanu“.

Takođe su se solo pjevanjem predstavile Dragana Stojanović i Jelena Golubić, koje su svojim glasom, a i ljepotom pokupili osmjehe i aplauze svih prisutnih.

Ženska pjevačka grupa iz Čajniča natpjevavala se sa muškom. Naime i jedni i drugi, glasom slavuja očarali su publuku. Program su uveličali i narodni guslari Žarko Milić i Dragan Đerić, koji su podsjetili na sabornice našeg pamćenja.
„Zapjevajmo jedan kraj drugoga, nedaj Bože jedan bez drugoga“.

Nakon toga priređena je trpeza ljubavi na kojoj su uz pjesmu i dobro raspoloženje svi uživali.