Susret generacije maturanata prve generacije Ekonomske škole u Rogatici

26.05.2015.

Prva generacija maturanat u Rogatici

DOBRI ĐACI, DOBRI STRUČNjACI

ROGATICA – Kad se poslije 50 godina sretnu prijatelji veliki je to događaj. Ali, ako su to još profesori i njihovi đaci, onda je to još zanimljivije.

Upravo to desilo se danas, ponedeljak, 25. maja. U svojoj bivšoj učionici zgrade u kojoj je bila njihova škola u centru grada, susreli su se maturanti prve generacije Srednje ekonomske škole koji su srednjoškolsko obrazovanje okončali školske 1964/65. godine sa jednim dijelom svojih profesora.

– U toj, prvoj generaciji, bila su dva razreda vrlo pametnih i ambicioznih učenika koji su bili raspoređeni u A i B odjeljenje. Ja sam bio, sada se ponosim, razrdni starješina B odjeljenja u kome je bilo 27, dok je A odjeljenje brojalo 35 učenika, prisjeća se profesor Radomir Bogdanović, koji je predavao knjigovodstvo.

Prva generacija maturanat u Rogatici 2

Na prozivci koju je simbolično izvršio profesor Bogdanović javila su se 24 bivša maturanta koji su došli iz raznih mjesta bivše SFRJ, pa i inostranstva. Legenda rogatičkog i BH atletike Sulejman-Sule Jahić došao je iz Praga u Češkoj, gdje živi posljednjih godina. Iz Beograda su došli Fahrija Urošević, profesor srpskog jezika i Veljko Petrović, iz Sarajeva Vojko Radović, Neska Pešto, Mustafa Durić, Enver Žiga i Izet Ferhatbegović, iz Čačka profesor Radomir Bogdanović, iz Dubrovnika profesorka matematike Jovanka Jovičić-Kukrika, iz Smedereva profesorka ruskog jezika Ljilja Ćorić, sa Sokoca Tomislav Bukva i tako redom do „stalnih“ Rogatičana Radovana Rosića, Rajka Paunića, Milovana Bojata, Krste Petrovića, Envera Kozadre… Bilo je i onih koji su se prvi put vidjeli poslije srednje škole, a pogotovo onih koji se nisu sreli i vidjeli poslije ratnih događaja devedesetih godina prošlog stoljeća.

Jedan broj ih nije došao uz „opravdanje“ koje su im dali unuci, stroge supruge ili ljubomorni supruzi, a dobar broj ih je nažalost otišao na onaj svijet i njima je odata pošta minutom ćutanja.

Inače, rečeno je ovom prilikom, većina maturanata ove generacije uspjela je u životu. Završili su fakultete i bili uspješni stručnjaci u poslovima kojim su se bavili od privrede do politike, obrazovanja, sudstva i drugih oblasti života i rada.

Dobar broj ih je u penziji uživajući u plodovima svoga rada zahvaljujući najviše dobroj osnovi koju su ponijeli iz srednje ekonomske škole u Rogatici čiji su učenici ili pojam dobrih studenata i kasnije stručnjaka ekonomske i drugih struka.