Počela opravka kuće šestočlane porodice Okilj

15.06.2015.

Kuca Okiljevih

USELjENjE DO KRAJA JULA

ROGATICA – Trebalo je da prođe skoro godinu dana pa da se prikupi dio sredstava i počne opravka kuće šestočlane porodice Okilj iz naselja Ptičijak u Rogatici, koja je većim djelom izgorjela u požaru do koga je došlo 29. juna prošle godine, o čemu je pisao i 058.ba.

Da podsjetimo do požara je došlo u noći oko 3,30 časova i bez krova nad glavom ostali su 23-godišnji Dragan, njegova supruga Gordana (21) i četvoro malodobne djece – Anđela (5), Nikola (3), Andrea (2) i devetomjesečna Kristina od kojih, na sreću, niko nije bio povrijeđen, jer je požar na vrijeme primijećen i porodica bez posljedica uspješno evekuisana.

Prema nalazima vještaka požar je navodno izazvao neispravan dimnjak a u požaru je izgorela cjelokupna krovna konstrukcija a pošto kuća nije imala gornju betonsku ploču uništeni su plafoni i najveći dio namještaja, pokućstva i inventara u „mokrom čvoru“.

Pošto je porodica Okilj već bila pod pokroviteljstvom Centra za socijalni rad, djeca i Gordana, na privremeno, smješteni su kod njene majke na Palama. Dragan je, uz obećanje da će im se kuća brzo popraviti, ostao da čuva ostatke imovine. Kako je proces prikupljanja pomoći za opravku kuće Okilja trajao isuviše dugo, i on se tokom zime morao priključiti porodici na Palama, dok je Centar za socijalni rad pokušavao da prikupi sredstva za opravku.

Izgorila Kuca Okiljevih

– Među prvim pomoć u iznosu od 3000 maraka doniralo je Ministarstvo za zdravlje i socijalnu zaštitu pri Vladi Srpske. ŠG „Sjemeć“ doniralo je dio građe, a apelu za pomoć odazvali su se i neki drugi radni kolektivi. Tu je DOO „Rađen“, „Ikonić-komerc“, „Termag“, „Rankos“, „Art mermer“, „Roso prom“, „Devbura promet“, „Primus“ i pojedinci Slavko Purković, Dragomir Perendija i još neki. JP „Komrad“ očistilo je teren oko kuće, reče direktorka Centra Dragana Bakmaz.

Sa prikupljenim novčanim sredstvima i građevinskim materijalom, dodala je ona, sklopljen je ugovor sa DOO „Tehnip“ iz Novog Goražda, kao najpovoljnijim ponuđačem, i ovih dana počela je opravka kuće Okiljima. Radove izvodi „Kuća stil“ iz Rogatice i rok završetka je kraj jula tekuće godine.

Nakon popravke krovne konstrukcije slijedi nova akcija oko obezbjeđenja krovopokrivača i unutrašnjeg uređenja. Pošto porodica Okilj nema mogućnosti da za to obezbijedi sredstva, jer živi od dječijeg dodatka i povremene socijalne pomoći, uz pokoju Draganovu dnevnicu na raznim poslolvima, moraće se tražiti novi donatori.

Načalnik opštine Tomislav Puhalac reče da će krovopokrivač i dio troškova oko unutrašnjeg uređenja kuće Okiljevih izfinansirati budžet opštine. Jer, u pitanju je, uz ostalo, četvoro djece od kojih najstarija Anđela stasava za predškolsko obrazovanje, a njeni roditelji bi željeli da ona školovanje započne iz svoje kuće i u Rogatici.