Poznati profesori u poseti Andrićevom institutu

08.06.2015.

Profesori sa Harvarda u AG

ANDRIĆGRAD – Tokom vikenda, u subotu, 6. maja, Andrićev institut u Andrićgradu je imao čast da ugosti poznate i uvežene profesore sa Harvard-a i Yalle-a, prof. dr Zhang Longxi i prof. dr Rajeev S. Patke. Oni su bili učesnici međunarodne naučne konferencije “Kulture u prevodu“ u organizaciji Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i odelenja za književnost Andrićevog instituta.

Poslednjeg dana konferencije održane u Andrićgradu, pored rukovodioca odelenja za književnost, prof. dr Aleksandra Vraneš, izlagali su prof. dr Ljiljana Marković sa Filološkog fakulteta u Beogradu, novinar RTS-a Natalija Sinanović, Zorica Prnjat sa Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i drugi.

Profesor Rajeev S. Patke je profersor humanističkih nauka i Direktor odeljenja humanističkih nauka, na Katedri za engleski jezik i književnost, Yalle-NUS Koledža. Profesor Patke svoje istraživanje fokusira na postkolonijalne studije, savremenu irsku poeziju, savremene aplikacije iz spisa Waltera Bejamina, kao i na odnos između literature i umetnosti, posebno slikarstva i muzike. Njegova najpoznatija dela su: “The Long Poems of Wallace Stevens: An Interpretative Study“ izdata 1985, a ponovo objavljena 2009, “Postcolonial Poetry in English“ objavljena 2006, “The Routledge Concise History of Southeast Asian Writing in English“ objavljean 2009, “Modernist Literature and Postcolonial Studies“, 2013, The Poetry of Islands and the Islands of Poetry“ koja je planirana za izdavanje 2017. godine.

Profesori sa Harvarda u AG 2

Zhang Longxi je vodeći naučnik za istočno-zapadnjačke kros-kulturalne studije. Predavao je na Harvard-u, Riverside University of California, a trenutno je predsedavajući profesor komparativne književnosti i prevođenja City University of Hong Kong. Njegovi istraživački interesi su vezani za Istočno-zapadnjačke kros-kulturalne studije, a njegova objavljena dela su: “Literary Hermeneutics, East and West“, izdata 1992, “Mighty Opposites: From Dichotomies to Differences in the Comparative Study of China“, 1998, “Out of the Cultural Ghetto“, 2000, “Allegoresis: Reading Canonical Literature East and West“, 2005, “Unexpected Affinities: Reading across Cultures“, 2007, “An Introduction to Comparative Literature“, 2009, “A Spiritual Epic: Paradise Lost“, objavljena 2010.

Nakon završenog skupa učesnici su imali priliku da se upoznaju sa Andrićgradom, istorijom i kulturom Balkana utkanom u arhitektonsku zamisao Emira Kusturice, a potom je druženje učesnika nastavljeno na brodu Lotika, vožnjom kanjonom Drine i obilaskom višegradske ćuprije. U večernjim časovima, učesnici su prisustvovali otvaranju istorijske izložbe fotografija iz Prvog svetskog rata “Nemojte nas zaboraviti“ ratnog fotoreportera Riste Marjanovića.