Dodijeljene nagrade za najuređenija fočanska dvorišta i balkone

29.07.2015.

Dvoriste u Foci

Iz godine u godinu raste broj Fočaka koji na poseban način uređuju svoje životne prostore, postaju svjesniji uređenja i očuvanja životne sredine i obogaćuju sveukupnu turističku ponudu i panoramu svoje opštine. U svemu tome ne izostaje ni podrška i nagrade od opštine koja na taj način želi da stimuliše vrijedne i podstakne još one koji su neaktivni u svojim dvorištima. Idealna prilika za to je bila akcija Izbor najuređenijeg dvorišta zajednice etažnih vlasnika, porodičnih stambenih objekata, javnih ustanova i privrednih subjekata i balkona i terase u kojoj su danas nagrađeni najbolji u ove četiri kategorije.

Porodice Čečar i Šain, ravnopravno su podijelile prvo mjesto u kategoriji za najuređenije privatno dvorište.

-Mi smo prije par godina dobili podsticajnu nagradu, prošle godine treću, tako da smo napredovali, ubacimo nešto novo, kombinujemo, imam dobar tim kući koji sarađuje sa mnom, realizuje moje ideje, tako da je to uvijek pun pogodak-kaže Slađana Čečar čije dvorište krasi fočansko naselje Dragočava.

-Odavno sređujem dvorište, ove godine odlučio sam da se prijavim za izbor. Za ukrase u dvorištu koristim različite materijale, drvo, kamen, vreće, a što se tiče cvijeća za to se brinu žena i kćerka-rekao je Mišo Šain.

U Foči nisu neuobičajena i kolektivna uređenja zajedničkog stambenog prostora, pa su tako stanari zgrade u Njegoševoj ulici od svog dvorišta napravili pravo čudo koje mami poglede prolaznika i tako drugu godinu zaredom opravdali prvu nagradu u ovoj kategoriji. Druga nagrada otišla je u ruke stanara zgrade u Kragujevačkoj ulici, a trećenagrađeni su stanari zgrade u Svetosavskoj.

-Fino se dogovaramo, nas četiri stanarke najviše radimo, ostali pomažu, imamo i rastinje, tuje, višnju, lijesku, cvijeće, najviše ruža-kaže stanarka zgrade Lucija Karadžić.

Dok jedni prave dvorišta kao iz bajki i prirodne kutke za uživanje, Fočanke Koviljka Šehovac Vukadinović Biljana i Vuković Dragina mogu se pohvaliti najljepšim balkonomima u cijeloj opštini.

Jedno od najpoznatijih odmarališta na ovom prostoru, fočanski Brioni, ove godine okitili su se prvom nagradom za najuređenije dvorište privrednih subjekata i javnih ustanova. Osnovnoj školi “Sveti Sava” pripala je druga nagrada, a treća Rafting klubu “Drina-Tara” na Bastasima.

-Potrudili smo se da naš prostor uredimo još više, u ovim ljetnim danima puno je djece, mini zoo vrt privlači njihovu pažnju, naročito malo lane, zečići, lisica, ribice, dok stariji uživaju u bogatoj ostaloj ponudi-rekao je Dragan Ćalasan, šef motela “Brioni”.

Na ovogodišnji konkurs prijavila su se 23 kandidata, dok su na izbor prvonagrađenih najviše uticali maštovitost i kreativni detalji, brojnost i raznovrsnost biljaka, urednost i ukupno idejno i hortikulturno rješenje.

-Ova manifestacija svakako doprinosi ljepšem izgledu grada i prigradskih naselja, posebno u turističkoj sezoni, jer i turisti svakako vole vidjeti i boraviti na lijepo uređenim mjestima i turističkim destinacijama-rekla je Ljeposava Đajić, direktorica TO Foča.

Za maštu, trud , kao i za doprinos ljepšem izgledu grada, najbolji u sve četiri kategorije nagrađeni su novčanim iznosima od 50 do 150 konvertibilnih maraka, od načelnika opštine Foča, Radisava Mašića, pokrovitelja ove akcije.