Iz Andrićgrada startovala prva Jahorina Ultra trail trka

01.08.2015.

Jahorina Ultra trail trka

U PONOĆ PREMA JAHORINI

ANDRIĆGRAD – Tačno u ponoć, sa Trga Nikole Tesle u Andrićgradu, između 31. jula i 1. avgusta startovala je prva Jahorina Ultra trail trka Višegrad-Jahorina, duga 114 kilometara.

Učesnici ove najduže i najteže trke, od planirane čertiri, nakon što su prešli nekoliko kilometara magistralnim putem do Butkovih stijena krenuli su planinskim i kozijim stazama prema planini Ivica, preko Sjemeća do Rogatice, a potom nastavljaju preko Glasinca, Ravne Romanije do Gornjih Pala sa ciljem na Jahorini.

-Na startu ove najteže trke krenulo je 68 najiskusnijih takmičara iz osam zemalja, dok u sve četiri trke imamo ukupno oko 300 takmničara iz 14 zemnalja, pojašnjava Sanja Kavaz, izvršni direktor ove zanimljive, adrenalinske trke.

Jahorina Ultra trail trka 2

-Cilj nam je da uspostavimo komunikaciju i trajno markiramo ovu planinarsku stazu, koja će se, osim za potrebe ove trke, koristiti za planinarske pohode i takmičenja između dvije turističke destinacije, Višegrada i Jahorine, pojašnjava Kavazova.

Ona dodaje da su učesnici ove trke propisno opremljeni, pogotovo za noćnu trku, te fizički odlično pripremljeni za izuzetne napore.

Kavazova pojašnjava da učesnici trče različite dužine staza. Pored Ultra Trail trke, koja je startovala iz Višegrada, Maxi trka startuje na Romaniji i duga je 51 kilometar. Start Midi trke je u Sarajevu sa Baščaršije, dužine 34, a Mini trka sa startom na Jahorini, je duga 10 kilometara.

Takmičari najteže trke iz Višegrada na Jahorinu bi trebali stići 1. avgusta oko 13 časova.

Organizator trke je Planinarsko društvo “Javorina” iz Pala, a domaćin učesnicima u Višegradu bio je Andrićgrad.