Od 24. do 30. avgusta 22. međunarodno likovno saborovanje „Dobrun-Višegrad 2015“

20.08.2015.

Likovno sаborovаnje u Visegradu

I UZ ŠTEDNjU KVALITET I MASOVNOST

VIŠEGRAD – Tradicionalnom prozivkom u Gradskoj galeriji u Višegradu, 24. avgusta u 19,00 časova, počinje 22. Međunarodno likovno saborovanje „Dobrun-Višegrad 2015“, potvrdio je višegradski slikar Hadži Branko Nikitović, osnivalč i jedan od utemeljitelja ovog afirmisanog likovnog saborovanja.

I pored smanjenog budžeta ovogodišnje likovno saborovanje u Višegradu okupiće 28 umjetnika iz osam zemalja svijeta, tako da će, po Nikitovićevoj ocjeni, po kvalitnjetu i po broju učesnika i nadalje biti jedna od najistaknutijih i najmnogoljudnijih likovnih smotri u regionu, pa i šire.

-Uspjeli smo obezbjediti učešće umjetnika koji su sa nama, praktično, od osnivanja, a tu su i mladi umjetnici željni afirmacije i učenja, pojasnio je Nikitović, dodavši da se Umjetnički savjet ove godine umjesto grafičke radionice odlučio na veći broj slikara.

Nikitović ističe da su svojevrsna uvertira saborovanju trojica slikara, Branislav i Dejan Kovačević, te Drago Vučić, koji već ikonopišu Manastirsku crkvu Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci, te ruska umjetnica Irina Drjomina, koja stvara u manastiru Dobrunu.

-Pored svakodnevnog rada na novim djelima istakao bih i zanimljivo veče u amfiteatru manastira Dobrun, gdje će biti prikazan dokumentarni film Božidara Vitasa o manastiru Hilandar prije i nakon velikog požara 2004. godine, kaže Nikitović.

Umjetnici će nova djela za fundus višegradskog saborovanja stvarati na više lokacija, od manastira Dobrun i Dobrunska Rijeka, preko Višegradske Banje, zatim u kanjonima Lima i Drine, oko ćuprije na Drini, u kampu Stari Brod, te na više lokacija u samom Višegradu.

Uz opštinu Višegrad organizaciju saborovanja su pomogli Zavisno preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ i Rehabilitacioni centar „Vilina Vlas“ iz Višegradske Banje.

Učesnici 22. saborovanja

Stoil Mirčev (Bugarska), Irina Drjomina (Rusija), Ula Madsen (Danska), Đuro Lubarda (Kanada), Ivana Nasteski (Makedonija), Marija Nišavić, Veljko Mihajlović, Biljana Vuković, Milan Milić Jagodinski, Božidar Vitas, Vesna Marković, Dragan Bartula, Vladan Terzić, Obrad Jovanović, Radomir Vergović, Zdravko Janković, Mirjana i Miodrag Anđelković (Srbija), Miomir Mišo Vemić (Crna Gora), te umjetnici iz BiH-Republike Srpske Mihajlo Rakita, Maja Crnogorac, Ljubo Pavić, Tanja Pikula, Branislav i Dejan Kovačević, Drago Vučić, Srđan Ćeranić i Hadži Branko Nikitović.