Proizvodnja HE “Višegrad” veća od plana za 12,26 odsto

13.08.2015.

Mile Lakić

VIŠEGRAD – Direktor Hidroelektrane /HE/ “Višegrad” Mile Lakić izjavio je da je u prvom polugodištu ove godine to postrojenje proizvelo 662,1 gigavat-časova električne energije, što je za 12,26 odsto više od plana.

On je naveo da je ovakav poslovni rezultat postignut, zahvaljujući povoljnoj hidrološkoj situaciji, ali i pogonskoj spremnosti HE koja je na visokom nivou.

Lakić je za “Pres Republika Srpska” rekao da zbog niske cijene električne energije za domaće potrošače, odnosno dodatnih finansijskih obaveza iz prošle godine, poslovni rezultati nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu.

On je istakao da je HE “Višegrad” od 2005. do 2014. godine održala trend pozitivnog godišnjeg poslovanja i da je ostvarena neto dobit od 49,68 miliona KM.

“Ostvareni pozitivni poslovni rezultati dobijaju još više na težini ako uzmemo u obzir da je našoj HE utvrđena najniža cijena energije za domaće potrošače u Republici Srpskoj od 1,43 feninga po kilovat-času, za šta mora biti obezbijeđeno 65 odsto planirane proizvodnje električne energije”, kaže Lakić.

On je napomenuo da je u toku realizacija nabavke elektroničkog dijela turbinskog regulatora proizvođača “Tošiba”, vrijednog više od 620.000 KM, kao i da je u toku “priprema tenderske dokumentacije za projekat izvođenja radova na konsolidaciji terena ispod tijela brane, čija je planirana vrijednost oko šest miliona KM”.