Promovisana dva broja “Istorijskih svesaka”

02.08.2015.

Istorijske sveske

ANDRIĆGRAD – U Istorijskom institutu u Andrićgradu danas su predstavljeni 18. i 19. broj časopisa “Istorijske sveske” koji se dominatno bave temama iz Prvog svjetskog rata.

Јunski broj otvara tekst Borivoja Miloševića “Gavrilo Princip i sarajevski atentat u američkoj štampi 1914. godine” koji se bavi reakcijama američke štampe na ubistvo prestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, Јulskom krizom i suđenjem Principu i drugovima u Sarajevu oktobra 1914. godine.

Miroslav Perišić iz Beograda je nastavio sa objavljivanjem izvještaja srpskog poslanstva u Beču u periodu od 1874. do 1914. godine čiji je autor srpski diplomata Kosta Cukić.

Boško Branković iz Banjaluke je priredio sjećanja srpskog sveštenika Nikodima Novakovića na njegovo stradanje tokom Prvog svjetskog rata. Ovaj dokument predstavlja važan izvor za proučavanje istorije Srpske pravoslavne crkve i sveštenstva u BiH tokom Velikog rata.

Gorana Stefanović je autor priloga “Spomenik i spomen-kosturnica braniocima Beograda u Prvom svjetskom ratu”.

Istorijske sveske

U 18. broju “Istorijskih svesaka” je Miroslava Lazanskog sa uglednim istoričarem iz Londona Svetozarom Rajakom.

U ovom broju časopisa nalazi se i kraći izvještaj sa otvaranja izložbe slika Petra Lubarde u galeriji “Lubarda” Andrićevog instituta, kao i prilog sa otvaranja spomenika velikanu srpske nauke Nikoli Tesli u Andrićgradu.

Od 19. broja “Istorijske sveske” će objavljivati dijelove knjige Luja Leopolda Tomsona “Povlačenje Srbije oktobar-decembar 1915”, objavljene 1916. godine. Predgovor knjizi napisao je francuski istoričar Ernest Deni, a prilog je priredila Aleksandra Tadić.

Miroslav Perišić priredio je novu grupu dokumenata koji potiču iz fonda srpskog poslanstva u Beču u period od 1874. do 1914. godine. Sa objavljivanjem ovih vrijednih izvora nastaviće se i u sljedećim brojevima “Istorijskih svesaka”.

Branko Bogdanović je pripremio članak o neprijateljskoj teškoj artiljeriji u toku ofanzive na Srbiju 1915. godine pod nazivom “Debela Berta na srpskom frontu”, a Irene Kružilina priredila je tekst o muzeju posvećenom Velikom ratu u Carskom selu kod Sankt Peterburga.

Јulski broj “Istorijskih svesaka” donosi još informaciju o posjeti Andrićgradu delegacije “Kuće za čitaoce” iz Madrida, kao i izvještaj sa manifestacije “Pjesme Andrićgradu” koja je održana u organizaciji književnog fonda “Sveti Sava” iz Istočnog Sarajeva.

Čitaoci će se moći upoznati i sa odlukom porodice Milutina Ristića, jednog od 1.300 srpskih kaplara, da Andrićevom institutu poklone herbarijum koji je Ristić napravio tokom Prvog svjetskog rata. Ovaj vrijedan poklon će znatno unaprijediti naučni i turistički sadržaj Instituta i uopšte Andrićgrada.