Proslavljena slava Velika Gospojina [FOTO]

28.08.2015.

Velika Gospjina u Cajnicu 2015

ČAJNIČE – Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, posebno se svečano proslavlja u Čajniču. I stara i saborna crkva posvećene su Uspenju Presvete Bogorodice. Tako da se sigurno zna da se Uspenje u Čajniču proslavlja od 1492. godine. Prvi pisani pomen nalazi se u prologu koji se čuva u muzeju Čajničkog hrama.

Slavljenički i svečano i ove godine proslavljena je hramovna i gradska slava Velika Gospojina. Čajničani su svjesni da ih Majka Božija štiti i čuva i blagodare Bogu na posebnoj milosti, što se čudotvorna ikona Majke Božije, Čudotvorne Krasnice nalazi u Čajniču. I ove godine nizom duhovnih, kulturnih i sportskih manifestacija, Velikogospojinske svečanosti su otpočele 23. avgusta. Vjernici su se već od 14. avgusta pripremali postom i molitvom da bi se dostojno pripremili da na Veliku Gospojinu da prime svetu tajnu pričešća. Služenje u hramu je otpočelo jutarnjim Bogosluženjem u 8,00 časova, a Svetu Liturgiju služili su četiri sveštenika i četiri đakona.

Pobožnim pojanjem na liturgiji je odgovarao i pojao hor „Svetog Kneza Lazara iz Priboja koji već nekoliko godina za redom, učestvuje u proslavi hramovne slave.

Posebno ovoga puta njihovo pojanje je bilo revnosno i nadahnuto na Svetoj Liturgiji, svečanoj litiji kroz grad i slavskom obredu.

Besjedu o prazniku Uspenja Presvete Bogorodice održao je protojerej-stavrofor Momir Vasiljević koji je zahvalio, vjernicima na ovako veličanstvenoj i mnogobrojnoj posjeti hramu. Hodočasnici iz Subotice i Novog Sada i iz drugih krajeva Srbije i Crne Gore kao što su Berane i Pljevlja, ali i susjednim nam opština i parohija iz Republike Srpske molili su se jednodušno na ovom zajedničkom liturgijskom sabranju.

Otac Momir je najprije besjedio o prazniku Uspenja, kako je Gospod Hristos primio dušu Presvete Bogorodice u svoje naručje, a da je u treći dan vaskrsao i njeno tjelo.

Čajničani su zahvalni Bogu i Presvetoj Bogorodici na zaštiti jer ih čuva čudotvorna ikona Majke božije Čajničke Krasnice, kojoj mnogi pribjegavaju tražeći pomoći tjelesnog i duševnog ozdravljenja.

Prota je još dodao:“Kao što se apostolima javila Presveta Bogorodica, rekavši da ih neće ostaviti navjek, a apostoli su zavapili, Presveta Bogorodice pomozi nam, tako i naš Srpski pravoslavni narod moli zaštitu i pomoć od Majke Božije i moli se kratkom molitvom: Pomozi Bože i Bogorodice.

Ponosni smo i blagodarni što smo čuvari Čudotvorne ikone Čajničke Krasnice i što danas pred njenim likom iznosimo iskrene i tople molitve Njenom Sinu i Bogu našem. Veliki broj pričasnika je pričešćivalo više sveštenika, a kada se odslužila Sveta liturgija svečana litija je krenula oko hrama i kroz grad.

Litiju su predvodili čirakonosci sa ikonom Uspenja Presvnjtnj Bogorodice, barjaktari sa litijskim barjacima, članovi KUD-a „Izvor“ u narodnim nošnjama, sportisti djeca i omladina iz svih sportskih klubova sa područja opštine Čajniče, članovi hora, a starodrevnu praksu gdje slavski kolač ponesu u litiji, ove godine su imali čast načelnik Goran Karadžić predsjednik CO G. Dušan Milanović. Prilikom litijskog hoda prvo jevanđelje je čitano pred hramom, drugo na centralnom trgu u Čajniču, treće na raskrsnici prema Vrelu a pomen poginulim srpskim vojnicima,a zatim sveštenoslužiteljima i ktirorima pred hramom u povratku litije. U hramu je prelomljen slavski kolač i osvećeno koljivo, a u 12,00 časova slavski obred upriličen je u prostorijama fabrike „Instela“, gdje su predstavnici opštine Čajniče, proslavili svoju Krsnu slavu. Poslije slavskog obreda prota Momir je čestitao slavu a načelnik opštine Čajniča ispred opštine zaželio dobrodošlicu na Krsnu slavu opštine Čajniče. Pozdravio je sve prisutne, predstavnike institucija, ratne vojne invalide, demobilisane borce, zatim goste iz Foče, Višegrada, Rogatice, Bjelog Polja, Pljevalja, Jagodine i Gacka. Takođe se zahvalio i omladini koja je pomogla da ovi Velikogospojinski dani prođu u najboljem redu.

[royalslider id=”170”]