Redukcije vode u Miljevini zbog prekomjerne potrošnje

14.08.2015.

miljevina

FOČA – Već duži niz godina stanovnici Miljevine imaju probleme sa vodosnabdjevanjem. Potrošači koji žive na najnižim tačkama vodovoda dobijaju i troše najviše vode, zbog čega se stanovnici u stambenim zgradama često nalaze u situaciji da nemaju vodu ni za piće.

Veliki broj stanovnika Miljevine neracionalno troši vodu zaljevajući bašte i vrtove, zbog čega njihove komšije na visokim ljetnjim temperaturama često dolaze u situaciju da nemaju ni kap vode. Ruža Stojanović, direktor preduzeća „Izvor“, pod čijom ingirencijom je miljevinski vodovod, kaže da vode na izvorištu ima i više nego što su realne potrebe potrošača: „Vode dolazi bar deset puta više, ako ne i dvadeset, nego što su realne potrebe stanovništva. Po procjenama, svaki stanovnik Miljevine dnevno može imati kubik vode a u toku mjeseca je to 30 kubika, ako se uzmu gubici od 50 %. Pored našeg vodovoda stanovnici Miljevine uključeni su na još dva izvora, Skakavac i Mitrino vrelo. Zaista nam nije jasno kako ljudi mogu potrošiti toliko vode, da se dođe u situaciju da pola Miljevine nema vode uopšte“, rekla je Stojanovićeva dodajući da koliko god vode dođe u bazen ona se i potroši.

Uprava „Izvora“ pokušala je, u saradnji sa Komunalnom policijom, da opomene nesavjesne potrošače, ali za sada nema efekata. Stojanovićeva napominje da su neizbježne redukcije vode kako bi svi stanovnici Miljevine bar u jednom vremenskom periodu imali vodu za piće: „Pored svih naših pokušaja, za sada nema efekata, jer se stanovnici Dubrave i stambenih zgrada stalno žale da nemaju vode. Ako se ovako nastavi primorani smo da od ponedjeljka uvedemo redukciju vode, kako bi svi stanovnici, bar u jednom vremenskom periodu imali vodu“, kaže Stojanovićeva, dodajući da Komunalna policija u Miljevini treba početi da piše prekršajne prijave, što bi vjerovatno imalo efekta.

Jedan od problema zbog kojeg se javlja neracionalna potrošnja vode u Miljevini je činjenica da većina stanovništva plaća vodu paušalno po broju članova domaćinstva, dodaje Stojanovićeva: „Kroz novi projekat vodovoda nadamo se da ćemo svakom potrošaču, u narednih godinu dana, postaviti vodomjer. Tako će potrošnja biti regulisana na taj način da će stanovnici plaćati vodu onoliko koliko je potroše, a da će svi oni koji redovno plaćaju vodu imati je u svakom momentu. Projektom je predviđeno da onaj potrošač koji se snabdjeva vodom sa izvorišta Krupica neće moći imati vodu sa druga dva izvorišta, Skakavac i Mitrino vrelo“, zaključila je Stojanovićeva.

Stojanovićeva apeluje na sve građane Miljevine da racionalno troše vodu. Kako kaže, razumije ljude koji, zbog suše, žele spasiti ljetinu, ali moli i njih da razumiju stanovnike u stambenim zgradama koji na visokim ljetnjim temperaturama nemaju vodu čak ni za piće.