Rogatički „malinari“ sve uspješniji

27.08.2015.

Maline

ROGATICA – Stanovnici Rogatice se u poslednje vrijeme sve više okreće poljoprivrednoj proizvodnji. Osim što je ovaj kraj u istočnom dijelu RS postao prepoznatljiv po proizvodni krompira, sve je više proizvođača jagodičastog voća na području ove opštine. Tim povodom je u organizaciji opštine Rogatica i Udruženja za očuvanje tradicije „Stara Gora“ održano stručno predavanje na temu „Savremena proizvodnja maline“ a predavač je bio Radojko Luković diplomirani inženjer agronomije iz Inovacionog centra za poljoprivredu iz Arilja.

-Raduje činjenica da je sve više proizvođača maline u Rogatici, podatak da je ove godine niklo oko 40 novih zasada dovoljno govori o perspektivi uzgoja ovog veoma traženog voća ne evropskom tržištu. Rogatičani su vrlo ozbiljno prišli ovom poslu a mi im pomažemo stručnim savjetima jer imamo ogromno iskustvo, već je poznato da je Arilje jedan od najvećih poizvođača maline na Balkanu a to je uspjeh i našeg inovacionog centra – istakao je Radojko Luković.

U sklopu stručnog predavanja održan je okrugli sto gdje je privrednike Arilja ugostio Načelnik za privredu opštine Rogatica Darko Novaković, osim teme o jagodičastom voću, razgovarano se o privrednoj i kulturnoj saradnji a naročito o razvoju tekstilne industruje u kome Arilje takođe bilježi zapažene rezultata. Na kraju je potvrđeno da bi uskoro u Rogatici trebao početi sa radom jedan pogon za proizvodnju tekstila koji bi zapošljavao pedesetak radnika.