Trijumf ljubljanske “Olimpije” na 11. “Fudbal frendsu”

03.08.2015.

Olimpija Fudbal frends 2015

FOČA – Kadeti Fudbalskog kluba “Olimpija” iz Ljubljane pobjednici su 11. međunarodnog omladinskog turnira “Fudbal frends”, koji je održan u Foči.

U finalnoj utakmici “Olimpija” je na penale, rezultatom 4:3, savladala sarajevski “Željezničar” i tako se prvi put okitila “titulom prijateljstva”.

Za najboljeg igrača turnira proglašen je čuvar mreže Ljubljančana Aljon Kerec, koji je ujedno dobio nagradu i za najboljeg golmana.

Titula za najboljeg strijelca pripala je Domagoju Prpiću, fudbaleru “Rijeke”, koji je dao tri gola.

Trener “Olimpije” Vanja Starčević kaže da mu je posebno drago što su trijumfovali baš na ovogodišnjem turniru, na kojem je usvojena deklaracija o univerzalnom poštivanju fudbalskog prijateljstva “Jedna lopta-jedno igralište” jer je šarolik nacionalni sastav ovog tima potvrda sadržaja deklaracije.

“Fudbal frends” zatvorio je načelnik opštine Foča Radisav Mašić, koji je za 12. turnir najavio aktivnosti na poboljšanju infrastrukture.

“Prije svega mislimo na obezbjeđenje pomoćnog terena sa vještačkom travom i to bi nam bila velika nagrada za trud koji je Foča uložila u proteklih 11 godina”, kaže Mašić.

Za ovu namjeru opština i Asocijacija “Fudbal frends” dobili su podršku Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske najavilo je da će ovaj turnir uvrstiti u kalendar manifestacija od posebnog značaja za Republiku Srpsku, što podrazumijeva i veću finansijsku podršku.

Trijumfom na 11. “Fudbal frendsu”, LJubljančani su se pridružili “Crvenoj zvezdi” iz Podgorice, “NJukaslu” iz Engleske i “Budućnosti” iz Podgorice, koji imaju po dvije titule, te “Vardaru” iz Skoplja, “Groclinu” iz Poljske, “Dinamu” iz Zagreba i “Svonsiju” iz Velsa, koji su po jednom osvajali prestižni turnir u Foči.

Treće mjesto na turniru osvojio je Fudbalski tim “Rijeka” pobjedom protiv domaće “Sutjeske” 1:0.

U meču za peto mjesto, “Vojvodina” je savladala “Budućnost” sa 3:0, dok je u borbi za sedmu poziciju trijumfovalo “Sarajevo” 2:0 protiv “Crvene zvezde”, koja je takmičenje završila na posljednjem osmom mjestu.

Turnir je počeo u petak, 31. jula, a završen je sinoć. Nastupilo je osam ekipa iz pet zemalja.