Kusturica: Dozvolu nismo dobili od opštine jer od opštine ništa ne možemo da dobijemo

11.09.2015.

Emir Kusturica

ANDRIĆGRAD – Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica rekao je Srni da je stvoren utisak u javnosti kao da firma Andrićgrad nije platila obavezujući PDV i istakao da je stvar potpuno obrnuta, odnosno da je firma Andrićgrad ispoštovala sve svoje poreske obaveze, uključujući i PDV.

“Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH je u jednom momentu, kao i ranije, na našu molbu da nam vrati ono što nam pripada po osnovu povrata PDV-a, nama i vratila”, rekao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, u daljem postupku UIO je otkrila da od ukupno 15 objekata, mi za tri nemamo dozvolu, ali ne zato što mi nismo htjeli da je imamo nego zato što smo za utvrdu obale koju prvobitno nismo planirali morali napraviti jer da to nismo to učinili čitav drugi dio Andrićgrada bi sada plivao Drinom.

“Mi smo morali da mijenjamo urbanističke uslove za tri pomenuta objekta koji oni sada spominju, a dozvolu nismo dobili od opštine jer od opštine ništa ne možemo da dobijemo, osim puščanog zrna, pa smo otišli prema Republici i Ministarstvu građevinarstva koje je u trenutku dok smo mi gradili mijenjalo urbanističke uslove” , istakao je Kusturica.

On je naglasio da ne može biti riječi o tome da Andrićgrad nije nešto platio kao što to tvrdi portparol UIO nego je tražen povrat PDV-a za utrošeni materijal, a odluku o tome da se taj novac nama isplati je donijela upravo UIO.

“Nismo mi mogli da dobijemo takozvani povratni PDV da oni nisu odlučili da nam ga vrate”, istakao je Kusturica.

On je pojasnio da je ogroman novac uplaćen i po zakonu je tražen povrat PDV-a, a da su sad oni ustanovili da je Andrićgrad u procesu dobijanja lokacijskih uslova za neke zgrade koje su vremenom morale da budu korigovane zbog toga što je građena utvrda-obala, a ne zato što je rađeno nešto mimo zakona.

“U vrijeme prošlogodišnjih poplava došlo je do korekcije određenih projekata zato što je prijetila opasnost da neka veća poplava odnese čitav Andrićgrad”, istakao je Kusturica.

On je ponovio da je Andrićgrad platio obavezujući PDV, i dobili povrat na osnovu odluke UIO,a da je u javnosti stvorena slika da nešto Andrićgrad nije platio.

“Nismo mi mogli sami da izvršimo povrat PDV-a već je to uradio UIO. To je rečenica koja sve objašnjava”, istakao je Kusturica dodajući da je riječ o povratu PDV-a, na ne neplaćanju PDV-a.